Skrýt reklamu

Nizký úrok mají i nebankovní společnosti. nebankovní půjčky bez registru na webu tippujcky.cz s hodnocením.

Soukromé vozidlo zaměstnance při pracovní cestě - nehoda

Diskuze o veškerých právních problémech. Poradenství s problémy v této oblasti.

Moderátoři: Administrátoři, Zpravodajové, Zkušební moderátoři

Soukromé vozidlo zaměstnance při pracovní cestě - nehoda

Příspěvekod Jakub » pát 04. lis 2011 22:17:34

V létě jsem byl vyslán na pracovní cestu svým soukromým vozem. V den návratu domů se stala dopravní nehoda
(nejspíše praskla pneumatika a já dostal na mokru smyk). Auto nebylo havarijně pojištěné a cestovní příkaz k cestě mám.
Podle zákoníku práce bych měl mít nárok na náhradu škody, ikdyž bych nehodu zavinil já. Sice né v plné výši, ale něco bych dostat měl
Kód: Vybrat vše
Obsah v tagu code je pro neregistrované uživatele skrytý.
). Zde záleží asi na tom, co bude stát v šetření od policie.
Zajímalo by mě, jak to je, když mi byly vypláceny cestovní náhrady (jestli jsem měl za povinnost si havarijní pojistku založit či nikoliv) a jestli mohu tedy nějak "zaútočit" na bývalého zaměstnavatele.
Popřípadě jaký by byl dobrý postup na vyřešení této situace.

Děkuji Vám za jakoukoliv reakci.

! ! ! POROVNÁNÍ PŮJČEK Z VÍCE ZDROJŮ ! ! !

Pridat.eu
Jakub
Neregistrovaný uživatel

Re: Soukromé vozidlo zaměstnance při pracovní cestě - nehoda

Příspěvekod Jakub » sob 05. lis 2011 9:04:45

Omlouvám se za špatný odkaz. Tady je správný.

Kód: Vybrat vše
Obsah v tagu code je pro neregistrované uživatele skrytý.
Pridat.eu
Jakub
Neregistrovaný uživatel

Příspěvekod Finurka » sob 05. lis 2011 18:13:59

Dle článku na který odkazujete, požádejte svého zaměstnavatele o úhradu škody vzniklé na vozidle a to dle tam citovaného § 265, odst.1, kdy Vám vznikla škoda na vozidle při plnění pracovních a výkonů a v souvislosti s jejich plněním a doložte žádost cestovním příkazem jako důkaz, že se to událo na služební cestě. Dále pak je důležité jaký výsledek byl při vyšetřování policií ( negativní alkohol, jak dalece byla vina na Vaší straně z hlediska technického stavu vozidla). Nepíšete ale, zda došlo k Vašemu zranění. pokud ano, můžete uplatnit i odškodnění z tohoto důvodu.

thanks
Pridat.eu
Finurka
Policejní moderátor
Policejní moderátor

Poděkoval: 179 krát
Má poděkování: 596 krát

Příspěvekod Boxer_UBS » sob 05. lis 2011 18:57:29

A existuje písemný důkaz o povolení té cesty? Nevím, jakého máte zaměstnavatele, ale aby se nestalo, že co není na papíře, to neexistuje.
Ozbrojte se až po zuby Boží výzbrojí, abyste mohli čelit ďáblovým nástrahám

thanks
Pridat.eu
Boxer_UBS
Zpravodaj
Zpravodaj

Poděkoval: 0 krát
Má poděkování: 9 krát

Příspěvekod Jakub » ned 06. lis 2011 20:18:06

Dobrý večer,

děkuji za reakce. Cestovní příkaz mám v ruce vyplněný. Úraz zde nebyl, odneslo to jen auto. Alkohol byl negativní a auto bylo ve výborném technickém stavu (mělo půl roku po technické kontrole a staré také nebylo, r. v. 2006). První reakce zaměstnavatele po nehodě byla: Mně to nezajímá, to je tvůj problém. Takže ví asi o tomhle taktéž prd. Dokonce mu prý právníci a známí říkají, že nemám žádnou šanci.

Takže ty cestovní náhrady tam moc velkou roli nehrají? Aby náhodou nemohl poukazovat na tohle.

Děkuji.
Pridat.eu
Jakub
Neregistrovaný uživatel

Příspěvekod Boxer_UBS » pon 07. lis 2011 17:56:57

U nás to funguje tak, že pokud nadřízený povolí cestu soukromým vozidlem na "cesťák" a dojde k dopravní nehodě a tím pádem škodě na vozidle, hradí škodu zaměstnavatel. Proto je to u nás ošetřené tak, že kdo nemá havarijní pojišění, tomu prostě cestu nepovolí. Tím se vyvlíkne z toho, že bude muset něco hradit. Ale já nejsem pod zákoníkem práce, ale pod služebním zákonem... A nevím, jaké jsou rozdíly. I když principelně by to snad mělo být stejné...
Ozbrojte se až po zuby Boží výzbrojí, abyste mohli čelit ďáblovým nástrahám

thanks
Pridat.eu
Boxer_UBS
Zpravodaj
Zpravodaj

Poděkoval: 0 krát
Má poděkování: 9 krát

Příspěvekod Jakub » úte 08. lis 2011 21:33:27

Dobrý večer,

opět děkuji za reakci. Ještě by mě zajímalo pár věcí. Firma bývalého zaměstnavatele je malá. Měl 2 auta, ktérá měl vedená jako firemní,tudíž na ně si mohl psát cesťáky, ale zároveň to musel mít asi vedené někde na uřadech, ne ? Jenže tyto 2 auta vůbec k práci nesloužily a každý z montérů používal své soukromé vozidlo. Tím pádem musel veškeré ujeté kilometry přepsat na jeho 2 auta (takže ani neměl nikde ty soukromá auta vedená). Takže veškeré ty cestovní náhrady byly placeny jako "na černo"??? Na tohle by tedy asi u soudu neměl vůbec poukazovat nebo by si ještě více uškodil. Nebo se snad nějak pletu?

Děkuji za odpověď.
Pridat.eu
Jakub
Neregistrovaný uživatel

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na Právní poradenství