Skrýt reklamu

Nizký úrok mají i nebankovní společnosti. nebankovní půjčky bez registru na webu tippujcky.cz s hodnocením.

Hromadná dopravní nehoda

Diskuze o veškerých právních problémech. Poradenství s problémy v této oblasti.

Moderátoři: Administrátoři, Zpravodajové, Zkušební moderátoři

Hromadná dopravní nehoda

Příspěvekod lopatnik » pát 10. čer 2011 8:38:12

Zdravím všechny, byl jsem účastníkem hromadné dopravní nehody. Přeskočím detaily, vina bude údajně přidělena mě, podle toho co vím. Spis by měl být uzavřen v těchto dnech. Nevím ale, až o tom budu informován, jestli dostanu nějaké zdůvodnění, proč se ten případ uzavřel tak nebo tak, nebo dostanu prostě jen nějaké sdělení, kde bude jen výsledek. Podle fotek z místa nehody a prvotní výpovědi protijedoucího řidiče v TV, nejsem 100% přesvědčen, že bych byl viník jen já. Mám čekat uzavření případu, nebo jak mám postupovat? Díky.

thanks

! ! ! POROVNÁNÍ PŮJČEK Z VÍCE ZDROJŮ ! ! !

Pridat.eu
lopatnik
Kadet
Kadet

Poděkoval: 2 krát
Má poděkování: 0 krát

Re: Hromadná dopravní nehoda

Příspěvekod lopatnik » čtv 23. čer 2011 15:05:06

Tak teda všem pěkně děkuji za odpověď :D

Mám jiný dotaz: v případě, že budu viníkem dopravní nehody, kde vznikla lehká zranění a škoda vyšší než 100.000Kč, jaká je sazba pokuty? Nikde jsem nenašel žádný sazebník pokut, ve kterém by toto bylo...

thanks
Pridat.eu
lopatnik
Kadet
Kadet

Příspěvekod Finurka » pát 24. čer 2011 4:02:32

Dle toho, co uvádíte jste se dopustil dvou přestupků ve smyslu zákona o přestupcích a to :
§ 22, odst 1
h) porušením zvláštního právního předpisu způsobí dopravní nehodu, při které je jinému ublíženo na zdraví,
i) porušením zvláštního právního předpisu způsobí dopravní nehodu, při které je způsobena na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí hmotná škoda převyšující zřejmě částku 100 000 Kč,

Pokutou je řešen pouze přestupek pod písmenem i) :
(8) Pokuta od 2 500 Kč do 5 000 Kč se uloží za přestupek podle odstavce 1 písm. f) bodů 3, 5, 6, 8 a 9, písm. g), i), j) a k); pokuta od 2 500 Kč do 5 000 Kč a zákaz činnosti od jednoho měsíce do šesti měsíců se uloží tomu, kdo tento přestupek spáchal v období dvanácti po sobě jdoucích kalendářních měsíců dvakrát a vícekrát

Jednoznačně ale nelze posoudit, jaký bude postih na ublížení na zdraví, tam by pak mohl být přestupek překlasifikován na trestný čin dle trestního zákoníku a to :
§ 148 Ublížení na zdraví z nedbalosti
(2) Kdo z nedbalosti způsobí ublížení na zdraví nejméně dvou osob proto, že hrubě porušil zákony o ochraně životního prostředí nebo zákony o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienické zákony, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta.
Při posuzování se v tomto případě postupuje ve dvou směrech :
- posouzení jak hrubě byl porušen zákon, t.j. míra porušení pravidel silničního provozu a míra Vašeho zavinění v případě, že není jednoznačné zavinění z vaší strany. Pokud svou vinu uznáte a nejedná se o nějaké zvlášť závažné porušení zákona (riskantní jízda, alkohol apod.), mohla by věc být vyřešena i bez trestu podmíněným zastavením trestního stíhání nebo narovnáním.
- posouzení ze zdravotního hlediska postižených osob, t.j. posouzení Újmy na zdraví postižených posuzuje znalec z oboru zdravotnictví, který si může vyžádat i lékařskou dokumentaci z doby před nehodou. To mu umožní zjistit, do jaké míry došlo ke zhoršení jeho zdravotního stavu v důsledku nehody a jak se na tomto zhoršení podílela skutečnost, že i před nehodou byl zdravotní stav špatný. Podle toho pak znalec určí i dobu předpokládané pracovní neschopnosti. To, jak bude váš čin kvalifikován, záleží na mnoha okolnostech, důležitý bude zejména znalecký posudek z oboru zdravotnictví.
Jak vidíte nelze jednoznačně odpovědět na Váš dotaz. V každém případě doporučuji projevit maximální snahu o náhradu způsobené škody ( z hlediska majetku by to však mohlo být řešeno prostřednictvím povinného ručení nebo havarijního pojištění - detaily opět neznám, nemohu posoudit), je možné i mimosoudní vyrovnání.

Nedbalostní zavinění dopravní nehody je velice nepříjemná záležitost, protože trestně stíhání jsou v těchto případech většinou „slušní lidé“, tedy žádní kriminálníci. Viníkem dopravní nehody se totiž při sebevětší opatrnosti může stát každý řidič, který bude v nesprávnou dobu na nesprávném místě. Právě pro tyto případy trestní řízení umožňuje pachateli, aby sám aktivně vyřešil problém, který zavinil, a umožnil tak skončit trestní řízení tzv. odklonem, tj. např. podmíněným zastavením trestního stíhání nebo narovnáním. Pokud nejste schopen celou záležitost zvládnout sám (a věřím, že to je těžké), doporučuji využít služeb advokáta. Bude vás to sice stát nějaké peníze, ale za chyby se musí platit.

thanks
Za tento příspěvek od uživatele Finurka poděkoval
lopatnik (ned 26. čer 2011 9:11:14)
Pridat.eu
Finurka
Policejní moderátor
Policejní moderátor

Poděkoval: 179 krát
Má poděkování: 596 krát

Příspěvekod lopatnik » ned 26. čer 2011 9:29:24

Velice Vám děkuji za odpověď. Počítám tedy s pokutou 2500-5000, protože došlo ke škodě vyšší než 100.000Kč. Při nehodě došlo při náhlé průtrži mračen, kdy na silnici stála voda, rychlost před nehodou byla cca 70km/h (mimo obec) - zpomalil jsem a bohužel jsem dostal smyk. Stav pneumatik vpředu den staré, tedy 100%, vzadu těsně před výměnou, prostředkem 4mm, okraje 2mm... (jsem si vědom a přiznal jsem). Zranění 2 osob byla, jelikož při nehodě byla poškozena 3 vozidla a 1 kamion. Obrovský vliv na nehodu mělo počasí, proto věřím, že překvalifikace na trestný čin Ublížení na zdraví z nedbalosti nenastane. Velice Vám děkuji Finurko za vyčerpávající odpověď. KF

thanks
Pridat.eu
lopatnik
Kadet
Kadet

Příspěvekod Finurka » ned 26. čer 2011 11:11:22

To co jste napsal, odpovídá tomu, že jste byl v nesprávný čas na nesprávném místě. Ohledně toho zranění osob. Záleží na tom, zda zranění vyžádalo pracovní neschopnost, předpokládám, že k následkům na zdraví nedošlo. Pokud si léčení nevyžádalo dlouhou dobu ( ale i kdyby to postižený záměrně prodlužoval, platí jako konečné posudek znalce z oboru zdravotnictví.
Ještě bych ale viděla problém v těch ojetých pneumatikách. Tam by ještě mohlo být naplněno následující ustanovení :

§ 22 Přestupku se dopustí ten, kdo v provozu na pozemních komunikacích
a) řídí vozidlo,
3. které je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích3d) tak závažným způsobem, že bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích,
A potom je pokuta :
(7) Pokuta od 5 000 Kč do 10 000 Kč a zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku se uloží za přestupek podle odstavce 1 písm. a), písm. e) bodů 2 až 4, písm. f) bodů 2, 7, 10.

K tomu doplňuji toto
Letní pneumatika: Nová pneumatika má výšku vzorku 8 mm. Našim zákonem je uzákoněno, že pneumatika je sjetá při hloubce dezénu 1,6 mm. Dokonce pro bezpečnou jízdu a odpovídající odolnost vůči aquaplaningu je hloubka dezénu minimální 3 mm a více. Sjetou pneumatiku tedy nevyměňujeme až jak je sjetá na dráty, ale měla by se vyměnit při hloubce dezénu 1,6 mm.
Pro rychlou informaci nám to udává i indikátor opotřebení na pneumatice. Indikátor opotřebení se nachází na každé pneumatice (a to na bočnici, kde začíná dezén a je co 10 cm označený - většinou to bývá šipka, která ukazuje na bod v dezénu) a ten, když je zarovnaný s hloubkou dezénu, tak se pneumatika stává sjetou a je třeba ji vyměnit. Pokud se takto nestane, pneumatika sice je schopná jízdy, ale např. i při malém dešti se pak Vaše vozidlo stává neovladatelné a jste v ohrožení života nejenom Vy, ale i ostatní řidiči.
Z výše uvedeného vyplývá, že pokuta by mohla být vyšší než 5000 Kč a to kvůli sjetým pneumatikám. Největší problém tedy vidím v těch pneumatikách. Takže spojení ojeté pneumatiky a průtrž mračen není pro Vás příznivá. Kdyby byly pneumatiky OK, tak by se k tomu určitě přihlíželo, tady mám obavy, že tomu bude naopak.

thanks
Za tento příspěvek od uživatele Finurka poděkoval
lopatnik (stř 03. srp 2011 10:24:09)
Pridat.eu
Finurka
Policejní moderátor
Policejní moderátor

Poděkoval: 179 krát
Má poděkování: 596 krát

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení