Skrýt reklamu

Nizký úrok mají i nebankovní společnosti. nebankovní půjčky bez registru na webu tippujcky.cz s hodnocením.

Exekuce - nejčastější dotazy

Zde se řeší případy exekucí a různého vymáhání pohledávek. Rady, tipy, návody, pomoc.

Moderátoři: Administrátoři, Zpravodajové, Zkušební moderátoři

Příspěvekod jerryeng » ned 31. led 2010 23:05:33

Výkon rozhodnutí (exekuce) je vynucení povinnosti, kterou dlužník (povinný) dobrovolně a včas nesplnil, přestože mu byla uložena vykonatelným rozhodnutím, případně jiným exekučním titulem.

Ponecháme-li stranou správní (daňovou) exekuci, rozlišujeme zejména soudní výkon rozhodnutí a exekuci.

Exekucí rozumíme situaci, kdy soud nařídí exekuci a jejím provedením pověří soudního exekutora - soukromá osoba, kterou touto činností pověřil stát.

Soudní výkon rozhodnutí se řídí zejména zákonem č. 99/1963 Sb., občanským soudním řádem, a exekuce zákonem č. 120/2001 Sb., exekuční řádem, a přiměřeně také občanským soudním řádem.

Ochránce nesmí zasahovat do rozhodovací činnosti soudů ani do postupu a rozhodování soudního exekutora.

Může se zabývat výkonem státní správy soudů1 (více v letáku Veřejný ochránce práv a soudy), případně postupem orgánů vykonávajících státní dohled nad soudními exekutory. Správní (daňová) exekuce (prováděná obecními úřady, finančními či celními úřady, případně jinými správními orgány)2 spadá plně do působnosti ochránce. Předpokladem postupu ochránce je vždy předchozí neúspěšný pokus o dosažení nápravy tvrzeného pochybení úřadů (více v letáku Jak se obracet na veřejného ochránce práv).
Kdo prošetřuje jednání soudního exekutora? Jak může pomoci ochránce?

Exekutorská komora České republiky se sídlem Husova 8, 602 00 Brno. Státní dohled nad exekuční činností pak vykonává Ministerstvo spravedlnosti, předseda okresního soudu, do jehož obvodu je exekutor jmenován, a v konkrétní věci také předseda okresního soudu, který exekutora pověřil provedením exekuce. V rámci státního dohledu je prověřována zákonnost postupu soudního exekutora, dodržování kancelářského řádu a plynulost a délka exekučního řízení. Ochránci v konkrétním případě přísluší posoudit, zda ministerstvo, případně předseda soudu, vykonávají státní dohled v souladu s právem a principy dobré správy, ale nemůže zasáhnout přímo vůči exekutorům ani jejich komoře.

Stížnost na postup exekutora k orgánům dohledu nikdy nemůže nahradit nezbytný procesní postup povinného (oprávněného, vlastníka exekucí postižené věci) v samotném exekučním řízení (odvolání proti rozhodnutí o nařízení exekuce, návrh na zastavení exekuce, návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu, vylučovací žalobu a podobně).
Zničehonic došlo k nařízení exekuce.

Předpokladem nařízení exekuce je existence dřívějšího rozhodnutí, kterým Vám byla uložena určitá povinnost. Takovým exekučním titulem nemusí být jen rozhodnutí soudu, může jít také o rozhodčí nález, rozhodnutí správního orgánu3 či třeba notářský nebo exekutorský zápis se svolením k vykonatelnosti.

Je třeba uvědomit si, že některá z těchto rozhodnutí mohou být vykonatelná, přestože jste se o nich ve skutečnosti nikdy nedozvěděli. Důvodem jsou speciální pravidla doručování, která se mohou uplatnit pro případ, že si nevyzvedáváte zásilky na adrese svého trvalého pobytu, případně se na této adrese vůbec nezdržujete.

Pokud však při doručování skutečně došlo k chybě a exekuční titul Vám nebyl řádně doručen, případně dosáhnete určení neúčinnosti (neplatnosti) doručení, neexistuje vykonatelné rozhodnutí. V takovém případě se můžete nařízení exekuce (výkonu rozhodnutí) bránit, a to odvoláním proti rozhodnutí soudu nařizujícímu exekuci (výkon rozhodnutí).

Lhůta, ve které může být povinnost uložená exekučním titulem vymáhána, se liší podle povahy takové povinnosti. Takzvané soukromoprávní pohledávky přiznané pravomocným rozhodnutím soudu nebo jiného orgánu se promlčují až za deset let ode dne, kdy mělo být podle rozhodnutí plněno. Postačí, když v této lhůtě věřitel podá návrh na nařízení exekuce (výkonu rozhodnutí).
Mám nařízenou exekuci přikázáním pohledávky. Co to znamená?

Mezi nejčastější způsoby exekuce k vymožení peněžitého plnění patří exekuce srážkami ze mzdy a exekuce přikázáním pohledávky, která zahrnuje přikázání pohledávky z účtu u banky (obstavení účtu), přikázání jiné peněžité pohledávky a postižení jiných majetkových práv. Při exekuci srážkami ze mzdy se každý měsíc z příjmu strhává jen část příjmu (mzdy, důchodu). Podrobnosti k výpočtu srážek naleznete v samostatném letáku Kanceláře veřejného ochránce práv Srážky ze mzdy. Naopak při exekuci přikázáním pohledávky může dojít k postižení veškerých prostředků až do výše vymáhané pohledávky (dluhu, nákladů oprávněného a exekučních nákladů), pokud nejde o speciální situace, kdy pohledávka podléhá exekuci jen částečně (autorská odměna, pohledávka podnikatele z jeho podnikatelské činnosti).
Sebrali mi dávky státní sociální podpory. Mají na to právo? Může mi pomoci ochránce?

V současné době nelze exekucí postihnout jednorázové dávky státní sociální podpory a příspěvek na bydlení. Ostatní opakující se dávky státní sociální podpory lze postihnout pouze částečně - srážkami. Pokud však byla exekuce na dávky pravomocně nařízena před 1. dubnem 2006, může být ještě dnes v plné výši postihován sociální příplatek.

Jestliže exekutoři odebírají dávky jiným než uvedeným zákonným způsobem, podejte u exekutora návrh na částečné zastavení exekuce.4 Pokud exekutor návrhu nevyhoví, postoupí jej k rozhodnutí soudu, který exekuci nařídil.

Do rozhodování soudu či soudního exekutora ochránce zasáhnout nemůže, může však prošetřit, zda úřad práce (v Praze úřady městských částí), který dávky státní sociální podpory vyplácí, postupuje v souladu s rozhodnutím soudního exekutora (soudu).
Exekutor obstavil účet, na který je zasílána mzda (důchod, dávky). Jak se mám bránit?

Mzda, důchod, některé dávky nebo jiné příjmy, které nahrazují odměnu za práci, lze exekucí postihnout pouze částečně - srážkami. Některé dávky exekuci nepodléhají vůbec.5 Před postižením účtu se však nezkoumá, odkud pocházejí peníze na něm uložené. Vzhledem k zákonem omezené možnosti postižení uvedených příjmů nepochybíte, pokud zaměstnavatele (plátce důchodu, poskytovatele dávek) požádáte, aby Vám peníze napříště vyplácel jinak. Chceteli získat „zpět“ částky naposledy zaslané na účet, můžete se obrátit na exekutora. Pokud mu doložíte původ peněz na účtu (např. prostřednictvím posledních tří výpisů z účtu), mohl by uvolnit poslední mzdu (důchod, dávky), a za určitých okolností exekuční příkaz dokonce zrušit. Nedosáhnete-li takto řešení situace, podejte u exekutora nejpozději do 15 dnů návrh na částečné zastavení exekuce pro její nepřípustnost.6 Uveďte a doložte, že je přikázáním pohledávky z účtu postižena mzda nebo jiný příjem, který podle platné právní úpravy podléhá exekuci pouze formou srážek ze mzdy, nebo jí nepodléhá vůbec.

S účinností od 20. července 2009 se obstavení účtu (jednoho z účtů povinného) nedotkne částky odpovídající dvojnásobku životního minima (aktuálně celkem 6.252,- Kč). Tuto částku banka povinnému na jeho žádost vyplatí. Jde pouze o jednorázovou ochranu povinných bez ohledu na původní povahu prostředků na účtu. Pokud je na účet zasílána mzda (důchod, dávky), musíte za účelem jejich další ochrany před exekucí využít postupů popsaných výše.

Pokud přes uplatnění výše popsaných postupů aktuálně nemáte prostředky ani k zabezpečení základních potřeb, můžete pověřený obecní úřad podle místa svého trvalého pobytu požádat o mimořádnou okamžitou pomoc, která je dávkou pomoci v hmotné nouzi. Při běžném posuzování nároku na dávky úřady nemohou zohlednit postižení příjmu exekucí, pokud Vám však aktuálně s přihlédnutím k faktickým příjmům a celkovým sociálním a majetkovým poměrům hrozí vážná újma na zdraví (nemáte prostředky k nákupu potravin), lze přiznat právě mimořádnou okamžitou pomoc.
Exekutoři mi zabavili majetek, i když se jedná o dluhy mého manžela. Mají na to právo?

I kdyby se jednalo o výlučný dluh Vašeho manžela (nahlédněte do exekučního titulu), může exekutor postihnout Vaše společné jmění manželů. Podle stávající judikatury však nesmí postihnout Vaši mzdu ani účet.7 Pokud exekutor obstaví Váš účet či postihne mzdu, braňte se u exekutora návrhem na částečné zastavení exekuce pro její nepřípustnost.
Exekuce je vedena proti synovi, který u nás má hlášen trvalý pobyt, ale dlouhodobě se zde nezdržuje. Exekutor přece není oprávněn zabavovat náš majetek?

Váš majetek je nedotknutelný. Exekutor však může předpokládat, že se dlužník zdržuje v místě svého trvalého pobytu, a má proto (může mít) na takovém místě uloženy své věci. Věci dlužníka exekutor může postihnout exekucí, která se nazývá „prodej movitých věcí povinného“.

Při své návštěvě exekutor může:

* prohlédnout byt, k němuž povinnému svědčí právo užívání, jakož i jiné prostory, kde má (může mít) povinný umístěny své věci,
* provést osobní prohlídku povinného, tj. Vašeho syna, ale ne Vás,
* provést soupis věcí, které chce zabavit, a ty případně odvézt.

Exekutor nesmí sepsat věci, u kterých je na místě nepochybně prokázáno, že nepatří povinnému.

Pokud se snad setkáte s výzvou exekutora (jeho vykonavatele), abyste dluh za syna zaplatili, jinak zabaví Vaše věci a Vy se budete muset bránit (návrhem na vyškrtnutí věcí ze soupisu, vylučovací žalobou - viz dále), podejte okamžitě stížnost k orgánům dohledu (viz výše). Dluh samozřejmě můžete za syna uhradit, pokud tak chcete učinit ze své vůle. V takovém případě můžete následně na synovi žádat náhradu z důvodu takzvaného bezdůvodného obohacení.8
Které věci patřící povinnému (včetně peněz) exekutor nesmí zabavit?

Z exekuce jsou vyloučeny věci, které povinný nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění svých pracovních úkolů, jakož i jiné věci, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly. Nelze tak postihnout zejména běžné oděvní součásti, obvyklé vybavení domácnosti, snubní prsten a jiné předměty podobné povahy, zdravotnické potřeby a jiné věci, které povinný potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě, a hotové peníze do dvojnásobku životního minima (aktuálně 6.252,- Kč).

Také nelze zabavit věci, které povinný - podnikatel - nezbytně nutně potřebuje k výkonu své podnikatelské činnosti, což neplatí pro případ vymáhání pohledávky zajištěné zástavním právem k takovým věcem.

Dojde-li k sepsání takových věcí, může se povinný bránit - do 15 dnů podat u soudního exekutora návrh na částečné zastavení exekuce.
Exekutor zabavil (sepsal) věci, které nepatřily povinnému. Jak se máme bránit?

Vy jako vlastníci podejte u soudního exekutora návrh na vyškrtnutí takových věcí ze soupisu, a to nejpozději do 30 dnů ode dne, kdy jste se o tom dozvěděli. K návrhu současně připojte důkazy o svém vlastnictví. Pokud Vám exekutor nevyhoví, můžete do 30 dnů od doručení jeho rozhodnutí podat žalobu na vyloučení věci z exekuce u soudu, který exekuci nařídil. O tomto postupu by Vás měl poučit exekutor. Od podání návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu do 30 dnů od doručení rozhodnutí o tomto návrhu, případně také po dobu řízení o vylučovací žalobě, nesmí exekutor sepsané věci prodat.

V případě soudního výkonu rozhodnutí podejte přímo vylučovací žalobu u soudu.
Chceme synovi zrušit údaj o místu trvalého pobytu na naší adrese. Kam máme jít?

Obraťte se na obecní úřad, nejčastěji odbor správních činností. Podejte žádost na zrušení údaje o místu trvalého pobytu. V zásadě je třeba splnit dvě podmínky.9 Doložit, že syn už u Vás nebydlí, a dále, že mu zaniklo užívací právo k bytu. Co to v praxi znamená, Vám řekne pracovník na obecním úřadě.
Kvůli neoprávněné exekuci nám vznikla škoda. Máme nárok na náhradu?

Máte, ale bývá složité tuto škodu, případně také hlavní příčinu škody, prokázat. Poraďte se s právníkem. Předně se obraťte na Ministerstvo spravedlnosti o náhradu škody, pokud nevyhoví do šesti měsíců, podejte u soudu žalobu na stát o náhradu škody. Jde-li přímo o pochybení exekutora, můžete se náhrady způsobené škody domáhat také přímo na něm.
Po nařízení exekuce jsem přišel o práci a teď už nemám peníze ani na obživu. Je možno exekuci odložit?

Návrh na odklad exekuce podejte u exekutora. Nevyhoví-li exekutor návrhu do 7 dnů, postoupí jej k rozhodnutí soudu, který exekuci nařídil. V případě soudního výkonu rozhodnutí se obracejte přímo na soud. Exekuci (výkon rozhodnutí) lze odložit, pokud jste se bez své viny ocitl přechodně v takovém postavení, že by neprodlené provedení exekuce (výkonu rozhodnutí) pro Vás a Vaše blízké mělo zvláště nepříznivé následky. Toto rozhodnutí soudu však nesmí vážně poškodit zájmy věřitele, tzv. oprávněného.
Exekučně vymáhaná částka je mnohonásobně vyšší než původní dluh. Jak je to možné?

Již samotné nezaplacení dlužné částky včas může vést ke vzniku úroků z prodlení. Další zvýšení celkového dluhu představují náklady, které musel věřitel vynaložit k tomu, aby se svého práva domohl - dosáhl vydání takzvaného exekučního titulu ukládajícího dlužníkovi zaplatit. Jde nejčastěji o náklady právního zastoupení a soudní poplatek. Další náklady pak vznikají v rámci exekuce - opět náhrada nákladů věřitele (oprávněného) - a dále náklady exekuce v podobě odměny soudního exekutora a náhrady jeho nákladů. Definitivní výši nákladů oprávněného a nákladů exekuce exekutor vyčíslí v příkazu k úhradě nákladů exekuce. V případě nesouhlasu můžete proti příkazu podat do 8 dnů od jeho doručení námitky. Pokud jim exekutor nevyhoví, rozhodne o nich soud.

thanks
Za tento příspěvek od uživatele jerryeng poděkoval
dadulka569 (úte 22. úno 2011 20:21:06)

! ! ! POROVNÁNÍ PŮJČEK Z VÍCE ZDROJŮ ! ! !

Pridat.eu
jerryeng
Kapitán
Kapitán

Poděkoval: 0 krát
Má poděkování: 5 krát

Re: Exekuce - nejčastější dotazy

Příspěvekod rikamrikam » ned 02. kvě 2010 20:30:05

Přidej email podvodníka na tento web a pomož nám ostatním odhalit právě tyto podvodníky a pomoci ostatním prevencí před nimi!

thanks
Pridat.eu
rikamrikam
Nadporučík
Nadporučík

Poděkoval: 0 krát
Má poděkování: 24 krát

Příspěvekod fajetel » pát 21. led 2011 8:51:20

Dobrý den. Jsem OSVČ a bohužel se mi poslední dobou moc nedařilo. U několika bank jsem těsně před exekucí. Vůbec nic o tom nevím. Můžete mi někdo sdělit, když můj majetek nestčí pokrýt dluhy, co je pak ? Jak dlouho může exekutor blokovat účet u banky ? Může přijít znovu ke mně domů ( třeba po roce ) a exekuovat opět ? Co mi nemí vzít ?

thanks
Pridat.eu
fajetel
Kadet
Kadet

Poděkoval: 1 krát
Má poděkování: 0 krát

Příspěvekod Finurka » pát 21. led 2011 12:45:53

Dobrý den,
to na co se ptáte je většinou uvedeno, v předchozím příspěvku, Vám se ale jedná hlavně o zablokování účtů co pro Vás je jako OSVČ nejproblémovější věc. Nevím v čem podnikáte a co jsou předměty nutné pro výkon Vaší činnosti. doporučuji, protože zde rada se bude muset opírat o některé dost osobní věci o Vašem podnikání, pokud chcete konkrétnější rady, napište mi základní údaje na
Kód: Vybrat vše
Obsah v tagu code je pro neregistrované uživatele skrytý.
. Jinak již teď, účty u podnikatelů, včetně OSVČ bývají první možností provedení exekuce, zpravidla je bankovnímu ústavu, u kterého máte veden běžný podnikatelský účet zaslán přípis, kde je zapsána částka, s kterou nesmíte disponovat, a to je do doby ukončení exekuce, t.j., kdy nabude platnost rozhodnutí o ukončení exekuce. Takže pokud je již exekuční příkaz, kde je jedním ze způsobů provedení exekuce blokování účtů, a částka na účtu není dostačující, tak vlastně tento účet se stává pro Vás nedisponovatelným.
Jsou varianty, ale to bych raději mimo toto fórum. Záleží na Vás, zda tuto formu využijete. Finurka

thanks
Za tento příspěvek od uživatele Finurka poděkoval
fajetel (pát 21. led 2011 16:47:55)
Pridat.eu
Finurka
Policejní moderátor
Policejní moderátor

Poděkoval: 179 krát
Má poděkování: 596 krát

Příspěvekod posina » úte 01. bře 2011 10:48:41

Dobrý den přišel mi dopis od pana exekutora že exekuce nabyla právní moci jak je to možné když mi doted nic nepřišlo ani od soudu tak jak to muže bejt pravomocné vím že exekutor hodil dopis uplně do jiné schránky a města než bydlím já přitom na soudě vědí kde se zdržuju.Tak mi to hlava moc nebere.Posina

thanks
Pridat.eu
posina
Kadet
Kadet

Poděkoval: 12 krát

Příspěvekod posina » úte 01. bře 2011 10:52:54

A to mi taky přišla pozvánka k soudu bohužel jsem tam nemohla ze zdravotních problému a soud udělaly beze mě rozsudek mi ani neposlaly až po dvou letech mi přišla exekuce tak jsem psala na soud at mi konečně pošlou rozsudek a hned jsem se odvolala proti rozsudku a už to je rok a pořád se nic neděje pan exekutor byl pěkně nepříjemný když jsem mu volala že to není pravomocné že jsem se odvolala.

thanks
Pridat.eu
posina
Kadet
Kadet

Poděkoval: 12 krát

Příspěvekod Finurka » úte 01. bře 2011 12:33:09

Musíte urychleně jednat sama. Především osobně zajděte k soudu, kde jste podala odvolání, číslo jednací znáte, takže by neměl být problém navštívit soudce, který Vaše odvolání má přezkoumat a ve věci rozhodnout. Pokud Vám exekutor tvrdil, že exekuce nabyla právní moci, tak musí být vydán soudem rozhodnutí k provedení exekuce a určen exekutor. Byl vydán exekutorem již exekuční příkaz ? Pokud ano, musíte s ním být seznámena. Pokud již k tomu došlo, tak k soudu vezměte i všechny dokumenty týkající se provedení exekuce.

thanks
Pridat.eu
Finurka
Policejní moderátor
Policejní moderátor

Poděkoval: 179 krát
Má poděkování: 596 krát

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • cesta z exekuce - finanční řešení exekuce nemovitosti
    od rikamrikam » pon 23. srp 2010 15:22:08
    1 Odpovědi
    4670 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Návštěvník Zobrazit poslední příspěvek
    stř 15. zář 2010 20:54:04
  • exekuce
    od jerryeng » pon 08. úno 2010 17:25:15
    1 Odpovědi
    4674 Zobrazení
    pát 12. bře 2010 23:41:16
  • exekuce
    od jerryeng » pon 08. úno 2010 17:26:15
    1 Odpovědi
    4509 Zobrazení
    stř 14. dub 2010 21:51:39
  • Exekuce
    od Michaela » stř 29. zář 2010 22:24:58
    2 Odpovědi
    4309 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Péťa Zobrazit poslední příspěvek
    úte 16. lis 2010 16:04:01
  • exekuce
    1, 2, 3od mamka1974 » stř 02. bře 2011 16:08:36
    20 Odpovědi
    18566 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Finurka Zobrazit poslední příspěvek
    pát 08. dub 2011 15:43:59

Zpět na EXEKUCE, Exekutoři, vymáhání pohledávek, dlužnící, výkon exekuce, oddlužení