Skrýt reklamu

Nizký úrok mají i nebankovní společnosti. nebankovní půjčky bez registru na webu tippujcky.cz s hodnocením.

Majetkové vyrovnání po rozvodu

Diskuze o veškerých právních problémech. Poradenství s problémy v této oblasti.

Moderátoři: Administrátoři, Zpravodajové, Zkušební moderátoři

Majetkové vyrovnání po rozvodu

Příspěvekod martinaa.c » pát 14. led 2011 22:21:44

Dobrý den, bývalá manželka požádala rok po rozvodu o majetkové vyrovnání. Nábytek, na který jsme si půjčily užívá ona a požaduje po mně spolupodílení se na splátkách. Má na to nárok? Popřípadě jak je to s výší splátek, pokud ona vydělává min. jednou tolik než já? Dálším problémem je auto, které jsme si vzali na leasing. Ke konci našeho vztahu jsme nebyli schopni splácet (přesněji řečeno manželka odmítla dát na to peníze - já jsem byl na mateřské s dětmi a z mateřské platil náklady na domácnost) - pak manželka během asi 14 dní odešla, musel jsem z mateřské pochopitelně odejít, protože o děti se začala starat ona. Musel jsem nastoupit na pracák (a navíc jsem byl v pracovní neschopnosti-komplikovaná zlomenina lokte)a dostal jsem jen minimum a na splátku na auto jsem neměl. Jelikož už předtím mi hrozili zabavením auta, tak mi ještě tentýž měsíc po odstěhování manželky auto zabavili. Vypočítali mi pokutu za porušení leasingové smlouvy a ostatní náklady. Na zaplacení jsem neměl, povedlo se mi tady s nimi domluvit splátky, které mi vypočítali až po rozvodu, tj. půl roku po odchodu manželky. Řádně je splácím, ale manželka tvrdí, že mi ho zabavili, až po jejím odchodu ( asi 14 dní), tudíž s tím nemá nic společného. :roll: Další věc, pár dní před tím, než odešla si vzala půjčku, o které jsem nevěděl, ale spolusplácení požaduje i po mně. Jednoduše řečeno, nezůstalo mi téměř nic, zůstal jsem bez koruny a navíc jsem neměl ani na další nájem a z bytu musel odejít (smlouva byla na ni). To se pak vyřešilo nájmem menšího a placením formou "jednorázového příspěvku". A teď kdyz sem se aspon trochu postavil na nohy chce abych ji zase platil, navíc na další splátky by mi příjmi už opravdu nestačili. Prosím moc o radu! Mám se vyjádřit k žalobě o majetkové v. a nerad by si jel k soudu pro verdikt dalšího placení. Předem velmi děkuji.

thanks

! ! ! POROVNÁNÍ PŮJČEK Z VÍCE ZDROJŮ ! ! !

Pridat.eu
martinaa.c
Kadet
Kadet

Poděkoval: 2 krát
Má poděkování: 1 krát

Re: Majetkové vyrovnání po rozvodu

Příspěvekod Finurka » sob 15. led 2011 17:06:40

Společné jmění manželů bylo jako institut do občanského zákoníku vloženo v roce 1998 a nahradilo dřívější pojem bezpodílového spoluvlastnictví manželů. Společné jmění manželů vzniká ze zákona spolu s manželstvím, a jeho předmět je upraven v občanském zákoníku. Institut je nedílně spojen s manželstvím. Není tedy možné, aby společného jmění vzniklo mezi druhem a družkou nebo mezi registrovanými partnery. Zánikem manželství zaniká i společné jmění mezi manželi
§ 149 [komentář]
(1) Společné jmění manželů zaniká zánikem manželství.
(2) Zanikne-li společné jmění manželů, provede se vypořádání, při němž se vychází z toho, že podíly obou manželů na majetku patřícím do jejich společného jmění jsou stejné. Každý z manželů je oprávněn požadovat, aby mu bylo uhrazeno, co ze svého vynaložil na společný majetek, a je povinen nahradit, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho ostatní majetek. Stejně tak se vychází z toho, že závazky obou manželů vzniklé za trvání manželství jsou povinni manželé splnit rovným dílem.
(3) Při vypořádání se přihlédne především k potřebám nezletilých dětí, k tomu, jak se každý z manželů staral o rodinu, a k tomu, jak se zasloužil o nabytí a udržení společného jmění. Při určení míry přičinění je třeba vzít též zřetel k péči o děti a k obstarávání společné domácnosti.

Společné jmění manželů tvoří nejen majetek jako aktiva, ale i závazky čili pasiva.
Soud přitom vychází z toho, že podíly obou manželů na majetku patřícím do jejich společného jmění i na závazcích vzniklých za trvání manželství jsou stejné. Při vypořádání soud přihlédne především k potřebám nezletilých dětí, k tomu, jak se každý z manželů staral o rodinu a jak se zasloužil o nabytí a udržení společného jmění, přičemž péče o děti a domácnost je postavena na roveň výdělečné činnosti druhého z manželů. Každý z manželů je přitom oprávněn požadovat úhradu toho, co ze svého vynaložil na společný majetek, a zároveň je povinen nahradit, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho ostatní majetek.

Mezi závazky neboli pasiva patří závazky, které některému z manželů nebo oběma manželům společně vznikly za trvání manželství, s výjimkou:
- závazků, týkajících se majetku, který náleží výhradně jednomu z nich (například oprava nemovitosti, kterou vlastní jen jeden z manželů např. dědictvím)
- závazků, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého.
To, co přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, se posuzuje individuálně vzhledem k okolnostem a majetkovým poměrům manželů. K úkonům, které převyšují míru přiměřenou poměrům manželů, je třeba souhlas druhého z manželů. Jestliže druhý z manželů závazek, který míru přesahuje, schválil (byť nepřímo) dodatečně, závazek bude spadat pod společné jmění manželů. Pakliže nedošlo ani k dodatečnému schválení, závazek do společného jmění nepatří.
Na :
Kód: Vybrat vše
Obsah v tagu code je pro neregistrované uživatele skrytý.
naleznete příručku :rozvodový průvodce

DOPORUČENÍ :

K jednání nutno vzít veškeré doklady týkajících se finančního podílu na závazcích. V odpovědi k žalobě doložte doklady k ukončení leasingu a splácení pokuty. K půjčce proveďte prohlášení, že byla uzavřena bez Vašeho vědomí.

Konkrétně, co se týká půjčky uzavřené sice po odchodu ze společného domácnosti ale ještě před rozvodem bude posuzována míra přiměřenosti k majetkovým poměrům. To posoudí soud ( nevím, jak byla velká půjčka, příjem rodiny apod.)
Auto na leasing by měl být předmět SJM, takže pokud auto bylo zabaveno pro nesplácení, tedy jej nepoužívá žádný z Vás a nyní platíte smluvní pokutu a pokud to vzniklo před rozvodem je to společný závazek obou manželů. Podíl na splácení nejspíš určí soud.

thanks
Za tento příspěvek od uživatele Finurka poděkoval
martinaa.c (sob 15. led 2011 23:14:47)
Pridat.eu
Finurka
Policejní moderátor
Policejní moderátor

Poděkoval: 179 krát
Má poděkování: 596 krát

Příspěvekod martinaa.c » čtv 14. dub 2011 19:42:35

Dobrý den, obracím se na vás s další prosbou.Soud ohledně této věci proběhl a po dlouhé době přišel rozsudek. Příteli dali platit měsíčně 2000.Do ted platí 100 000po 4200+1000alimenty=5200.Problém je, že na to nemá příjmy. Loni vydělával 10 300čistého.pak přišel o práci a šel na živnosták, příjmy za posl.tři měsíce má v dan.přiznání příjem 17 000 tj.5700!další práce byla jen měsíc příjem taky cca 10 000 a ted je od 1.dubna na mateřské a živnost má na vedlejší činnost, takže nevím jaký příjem by se dal brát z toho živnostáku. Mateřskou pobírá 3800. Každopádně víc jak 10 000nemá a když by měl podle soudu platit 4200+1000+2000=7200.tak na jídlo a bydlení má max 3000.Zajímalo, jestli tohle soud může zajímat.Jinak žalobkyně vydělává nejspíš min.14000čistého plus je na mateřské asi taky 3800.Také nám přišlo zvláštní, že soud nebral v potaz výši splátek, kterou má přítel nejspíš vyšší, natoz vzhledem k platu.Budeme vám moc vděčni, když nám k tomu řeknete svůj názor, popřípadě poradíte, co by se dalo napsat a jak odporovat v případném odvolání.Mnohokrát předem děkuji.

thanks
Pridat.eu
martinaa.c
Kadet
Kadet

Příspěvekod Finurka » pát 15. dub 2011 9:38:42

O úpravu výživného lze požádat u soudu dle místa bydliště nezletilé osoby zpravidla z těchto důvodů :
- změna potřeb nezletilého, ( např. studium, delší časový odstup od data původně určeného výživného, podstatná změna finanční situace osoby, která má nezletilého v péči) - zde se žádá zpravidla o zvýšení
- změna finančních poměrů povinného - v tomto případě se zpravidla jedná o snížení výživného, lze o to požádat, pokud došlo k výrazné změně, což u Vašeho přítele nastalo. Návrh podává u soudu povinný a musí doložit změnu finančních poměrů, která vznikla z důvodu změny nebo ztráty zaměstnání, nástup na rodičovskou dovolenou - doložit příjmy a povinná vydání - splátky. Dosti podstatné je, pokud povinný má ve své péči další nezletilé osoby ( t.j. žijí s ním ve společné domácnosti, nebo je na rodičovské dovolené), protože i k nim má vyživovací povinnost, i když výše není stanovena soudně. Soud posoudí majetkové poměry jak povinného tak i osoby, která má nezletilého ve své péči a potřeby výživného nezletilé osoby, a na základě přezkoumání výživné je upraveno. Takže je nutné se obrátit na soud podáním návrhu na snížení výživného z důvodu změny finančních poměrů povinného.

thanks
Pridat.eu
Finurka
Policejní moderátor
Policejní moderátor

Příspěvekod martinaa.c » pát 15. dub 2011 14:43:30

Děkuji, ale asi jsem to špatně vyjádřila, jde mi o to, že soud určil splátky, na které prostě příjmy nemá. Jde mi o to, jesli je možné, aby byly takhle určené, aniž by soudce zajímalo, kdo kolik vydělává a kdo kolik splácí na to manželské vyrovnání.A jestli je nějaké východisko, pokud to přítel prostě nebude moci platit, jiné než následná exekuce.Do jeho příjmů se tedy počítá i můj, pokud spolu žijeme, chápu to dobře. děkuji, snad jsem to vysvětlila lépe.

thanks
Pridat.eu
martinaa.c
Kadet
Kadet

Příspěvekod Finurka » pát 15. dub 2011 16:29:13

Jaké finanční poměry byly v době vydání rozsudku a kdy byl vydán ?

thanks
Pridat.eu
Finurka
Policejní moderátor
Policejní moderátor

Příspěvekod martinaa.c » pát 15. dub 2011 18:25:42

v době soudu a rozsudku byl zaměstnaný a plat měl 10 000čistého.Nám vyjádření přišlo ale až ted-nebyli jsme přítomni. Soud byl na druhém konci čr. Soudkyne se na poměry ale neptala, ačkoli přítel říkal, že na další splátky by stejně neměl, když už jednu platí.

thanks
Pridat.eu
martinaa.c
Kadet
Kadet

Příspěvekod martinaa.c » pát 15. dub 2011 20:53:07

Soud byl 22.2. a rozsudek byl vyhlášen týden na to.sepsán byl 10.3. a doručen byl 12.4.

thanks
Pridat.eu
martinaa.c
Kadet
Kadet

Příspěvekod Finurka » sob 16. dub 2011 13:52:14

Podle datumu doručení je ještě čas na podání odvolání proti rozsudku. Je pravidlem, že se lze odvolat proti rozsudku do 15 dní ode dne obdržení. Je to tam takto uvedeno - poslední odstavec rozsudku je odvolání.

thanks
Pridat.eu
Finurka
Policejní moderátor
Policejní moderátor

Příspěvekod martinaa.c » sob 16. dub 2011 17:37:10

Ano, odvolání je možné, kvůli tomu se to snažíme nějak vyřešit, nevíme jak ho řádně napsat. A jestli má vůbec smysl ho podávat. Nemáme prostě 2000,- navíc. Chtěli bychom se odvolat alespoň na dobu splácení, tedy, aby byla vyšší a splátka tím pádem nižší. Pokud by se dalo uvažovat i o snížení výživného, asi by nás to taky zajímalo, vzhledem k momentální finanční situaci, nicméně to by bylo předpokládám předmětem úplně jiného soudu, než o který nám teď jde. Alespoň myslím.

thanks
Pridat.eu
martinaa.c
Kadet
Kadet

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Další