Skrýt reklamu

Nizký úrok mají i nebankovní společnosti. nebankovní půjčky bez registru na webu tippujcky.cz s hodnocením.

BEZPLATNÉ PORADNY V EXEKUCI

Zde se řeší případy exekucí a různého vymáhání pohledávek. Rady, tipy, návody, pomoc.

Moderátoři: Administrátoři, Zpravodajové, Zkušební moderátoři

Příspěvekod jerryeng » pon 08. úno 2010 14:25:53

- často kladené dotazy:

1) Bylo mi doručeno usnesení o nařízení exekuce, avšak domnívám se, že exekuce je neoprávněná, nikdy mi nebyl doručen exekuční titul. Jak se mohu bránit? Odpověď: podejte odvolání proti usnesení o nařízení exekuce, ve lhůtě 15 dnů od jeho doručení, k odvolacímu soudu, prostřednictvím exekučního soudu; doporučujeme však také nahlédnout do spisu v řízení, ve kterém byl vydán exekuční titul a zjistit, zda vám tento nebyl doručen fikcí doručení;

2) Podal jsem odvolání proti usnesení o nařízení exekuce, o kterém dosud nebylo rozhodnuto, avšak exekutor i přesto postihuje můj majetek a vydává další exekuční příkaz(y). Je takový postup správný? Odpověď: odvolání proti usnesení o nařízení exekuce nemá odkladný účinek, exekutor tedy může zjišťovat a postihovat majetek povinného; k realizaci exekučního příkazu (tj. prodej sepsaných věcí, provedení dražby nemovitosti, atd.) však může přistoupit až po právní moci usnesení o nařízení exekuce, tedy až poté, co bude o odvolání rozhodnuto;

3) Pohledávku, pro kterou je vedena exekuce, jsem již (zčásti) uhradil, a to ještě před zahájením exekučního řízení, tj. před podáním návrhu na nařízení exekuce, což jsem schopen doložit – co mám dělat? Odpověď: pokud jste celou pohledávku uhradil oprávněnému ještě před zahájením exekučního řízení, podejte k exekutorovi návrh na zastavení exekuce a současně návrh na odklad exekuce; pokud namítáte, že pohledávka byla uhrazena částečně, podejte u exekutora návrh na částečné zastavení exekuce (předtím si však ověřte, zda tato částečná úhrada již není zohledněna v samotném návrhu oprávněného na nařízení exekuce); k návrhu na (částečné) zastavení exekuce je potřeba doložit důkazy prokazující (částečnou) úhradu pohledávky;

4) Dostal jsem se do přechodné tíživé životní situace, ve které nejsem schopen hradit pohledávku vymáhanou exekutorem, co mohu dělat? Odpověď: povinný může u exekutora podat návrh na odklad exekuce, a to za těchto stanovených podmínek: povinný se bez své viny ocitl přechodně v takovém postavení, že by neprodlené provedení exekuce mohlo mít pro něj či jeho rodinu zvláště nepříznivé důsledky a oprávněný by nebyl odkladem exekuce vážně poškozen; návrh na odklad musí být řádně odůvodněn a musí být přiloženy důkazy prokazující tvrzení obsažená v návrhu;

5) Podal jsem návrh na zastavení exekuce – může exekutor dál provádět exekuci, dokud nebude rozhodnuto o mém návrhu? Odpověď: není-li exekuce odložena, může; pokud však povinný u exekutora složí jistotu ve výši vymáhané částky a současně navrhne u exekutora odklad exekuce, pak exekutor odloží provedení exekuce do doby rozhodnutí o návrhu povinného na zastavení exekuce a současně rozhodne, že povinný není vázán zákazy nakládání se svým majetkem, tj. může se svým majetkem disponovat.

6) Jsem oprávněným v exekučním řízení a exekutor v exekučním řízení ničeho nečiní – mohu se bránit proti průtahům? Odpověď: předně využijte svého práva nahlédnout u exekutora do exekučního spisu a zjistěte, v čem může průtah spočívat (např. je podáno odvolání); pokud zjistíte, že není dán důvod k průtahům a exekutor je nadále nečinný, je možné podat stížnost na exekutora k Exekutorské komoře ČR či požádat exekuční soud o změnu exekutora;

7) Zjistil jsem, že do soupisu movitých věcí povinného byla sepsána věc v mém vlastnictví, avšak já nejsem osobou povinného, s exekucí nemám nic společného. Jak se mohu bránit? Odpověď: podejte u exekutora, který věc sepsal, návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu, a to nejpozději do 30 dnů ode dne, kdy jste se o soupisu dověděl a doložte vaše vlastnictví k věci. Pokud však exekutor návrhu na vyloučení věci nevyhoví, můžete do 30 dnů od doručení rozhodnutí, kterým exekutor návrhu nevyhověl, podat u exekučního soudu žalobu na vyloučení věci ze soupisu movitých věcí (excindační žaloba) dle ust. § 267 občanského soudního řádu; do doby rozhodnutí o žalobě nesmí exekutor předmětnou sepsanou věc prodat.

8) Mám vůči povinnému pohledávku přiznanou exekučním titulem a zjistil jsem, že na majetek povinného je již vedena exekuce – mohu se do této exekuce přihlásit? Odpověď: ano, vede-li exekutor exekuci prodejem nemovitosti povinného, prodejem movitých věcí povinného či prodejem podniku, je možné svou vykonatelnou pohledávku do tohoto exekučního řízení přihlásit, tj. podat k exekutorovi přihlášku pohledávky dle ust. § 336f o.s.ř.;

9) Byl mi doručen exekuční příkaz prodejem nemovitosti – mého rodinného domu, který má hodnotu 1 mil. Kč, přitom vymáhaná pohledávka je pouze 30 tis. Kč – je to zákonné? Odpověď: v exekučním řízení lze zajistit majetek nejvýše v rozsahu bezpečně postačujícím k uhrazení vymáhané částky. Exekutor však v úvodu exekučního řízení při zajišťování majetku nezná např. jaká bude částka na peněž. účtu v době, kdy bude provedena jeho blokace (zda bude bezpečně postačovat), stejně tak nezná stav a hodnotu nemovitosti (dle výpisu z Katastru nemovitostí tuto nezjistí), apod., proto doporučujeme povinnému, aby exekutorovi označil svůj majetek, který zjevně a nepochybně postačuje k úhradě vymáhané částky;
Exekuční příkaz prodejem nemovitosti slouží tedy předně k zajištění majetku pro případ, že by v exekučním řízení nebyl nalezen jiný, svou hodnotou přiměřenější majetek; judikatura Nejvyššího soudu ČR uvádí, že v případě, že jiným způsobem exekuce nelze pohledávku oprávněného vůbec nebo v přiměřené době uspokojit, není zvolený způsob exekuce nevhodný, i když cena předmětu, z něhož má být oprávněný uspokojen, značně přesahuje výši vymáhané pohledávky; pokud tedy povinný namítá nepoměr výše pohledávky k postižené nemovitosti, pak je na povinném, aby prokázal, že lze úspěšně postihnout jiný majetek povinného vhodnějším způsobem. Avšak není-li k dispozici jiný způsob exekuce, je nutno mít za vhodný i ten způsob, kdy rozdíl mezi výši vymáhané pohledávky a cenou předmětu exekuce, z nějž má být uspokojena, je zřetelný, resp. značný. Povinný navíc samozřejmě může kdykoliv uhradit pohledávku spolu s náklady exekuce a odvrátit tak prodej své nemovitosti;

10) Jsem oprávněným v exekučním řízení, exekutor již vymohl mou pohledávku (její část), avšak dosud mi nevyplatil peníze – co mohu udělat? Odpověď: nejprve zjistěte, zda již nabylo právní moci usnesení o nařízení exekuce a zda již soud vyznačil doložku právní moci, neboť exekutor je povinen provést výplatu peněz oprávněnému až po právní moci usnesení o nařízení exekuce, a to do 30 dnů od doby, kdy peněžité plnění obdržel, v případě částečného plnění však teprve převyšuje-li částka k vyplacení pro oprávněného 1.000,- Kč;

11) Vrátil jsem se domů a zjistil, že vykonavatel exekutora v době mé nepřítomnosti vstoupil do mého bytu, provedl soupis movitých věcí a následně vyměnil zámek od vstupních dveří. Je takový postup možný? Odpověď: ano, tento postup je správný, vykonavatel exekutora si může zjednat do bytu / místa podnikání nebo jiné místnosti povinného přístup, popř. uzavřené skříně nebo jiné schránky otevřít, a to i v nepřítomnosti povinného; výměna zámku je pak provedena z důvodu, aby bylo možné byt (místnost) opět uzamknout;

12) Nečekaně u mě doma zazvonil vykonavatel, předal mi usnesení o nařízení exekuce a exekuční příkaz a začal provádět soupis movitých věcí – jak je možné, že jsem nebyl dopředu informován? Odpověď: postup je v pořádku; v případě exekuce prodejem movitých věcí se exekuční příkaz doručuje povinnému až při samotném provádění výkonu; není-li při provádění výkonu povinný přítomen, doručí se mu exekuční příkaz následně (např. poštou);

13) Vlastním nemovitost, která je postižena exekučním příkazem. Chtěl bych nemovitost prodat a z kupní ceny uhradit pohledávku oprávněného – je takový prodej možný? Odpověď: povinný v zásadě nesmí v průběhu exekučního řízení nakládat se svým majetkem (prodávat, darovat, apod.); avšak za splnění následujících podmínek se povinný může aktivně postarat o zpeněžení svého majetku (tzv. „prodej z volné ruky“): exekutor, oprávněný a všichni přihlášení věřitelé udělí písemný souhlas se zpeněžením majetku (jednotlivé majetkové hodnoty), dále tento majetek není postižen další exekucí (výkonem rozhodnutí), prodej bude uskutečněn nejméně za obvyklou cenu zjištěnou na základě znaleckého posudku a kupní cena bude splatná při podpisu smlouvy k rukám exekutora;

14) Exekutor vydal exekuční příkaz přikázáním pohledávky z mého peněž. účtu, na účtu je tak zablokovaná celá vymáhaná částka, proč exekutor neukončí exekuci, abych mohl začít nakládat se svým majetkem? Odpověď: částku ze zablokovaného účtu může banka zaslat na účet exekutora až po právní moci usnesení o nařízení exekuce, jakmile exekutor doručí bance vyrozumění o nabytí právní moci; pokud je však např. podáno odvolání proti usnesení o nařízení exekuce (kdy odvolací řízení může trvat několik měsíců), avšak na zablokovaném účtu povinného je opravdu celá vymáhaná částka a další zajištění majetku povinného je nadbytečné, může povinný navrhnout exekutorovi zrušení zákazu nakládání s majetkem, který v návrhu označí, pokud současně povinný doloží, že zbývající majetek zjevně a nepochybně postačuje k uhrazení vymáhané částky.

thanks
Za tento příspěvek od uživatele jerryeng dostal děkování - 2
babicka (čtv 31. bře 2011 21:35:34), dadulka569 (úte 22. úno 2011 20:30:31)

! ! ! POROVNÁNÍ PŮJČEK Z VÍCE ZDROJŮ ! ! !

Pridat.eu
jerryeng
Kapitán
Kapitán

Poděkoval: 0 krát
Má poděkování: 5 krát

Re: BEZPLATNÉ PORADNY V EXEKUCI

Příspěvekod admin » ned 02. kvě 2010 20:46:34

[color=#FF4000][size=150]Přidejte se k nám! Pomozte nám rozšířit tento server a staňte se našimi moderátory, více informací na níže uvedeném odkazu...[/size][/color]

[color=#FF8040] [size=150]
Kód: Vybrat vše
Obsah v tagu code je pro neregistrované uživatele skrytý.
[/size][/color]

[size=200][color=#FFFF40]Přidejte na náš web email podvodníka! Zamezíte tak dalším podvodům a ostatní uživatelé si můžou ověřit, s kým to vlastně mají tu čest.[/color][/size]
Nová rubrika na fóru o zkušenostech s policií, přidejte se zde: zkusenosti-policie/

thanks
Pridat.eu
admin
Prezident Policisté.com :-)
Prezident Policisté.com :-)

Poděkoval: 29 krát
Má poděkování: 129 krát

Příspěvekod Návštěvník » čtv 02. pro 2010 12:58:37

Dobrý den,
mám dotaz má přítelkyně má hromadu exekucí a občas u mě přespí ale není u mě hlášena tak se chci jen zeptat na práva exekutora ? Zda má nějaký nárok mě otravovat ? Děkuji
Pridat.eu
Návštěvník
Neregistrovaný uživatel

Příspěvekod Péťa » ned 05. pro 2010 20:08:15

[quote="Návštěvník"]Dobrý den,
mám dotaz má přítelkyně má hromadu exekucí a občas u mě přespí ale není u mě hlášena tak se chci jen zeptat na práva exekutora ? Zda má nějaký nárok mě otravovat ? Děkuji[/quote]

Bohužel má, pokud ji bude nahánět a najde ji u Vás, nebude to věstit nic dobrého. Zřejmě to nebude mít dopad na Váš majetek, ale exekutor by se mohl velmi intenzívně zajímat o to, jestli u Vás Vaše přítelkyně nějaký majetek nemá. :idea: :idea: :idea: :idea:

thanks
Pridat.eu
Péťa
Poručík
Poručík

Poděkoval: 30 krát
Má poděkování: 43 krát

Příspěvekod mirka » pon 13. pro 2010 10:15:44

muj syn se zaručil směnkou,aby nam nesebraly majetek exekutoři ,mužou ještě exekutoři přijed pro majetek,
Pridat.eu
mirka
Neregistrovaný uživatel

Příspěvekod Péťa » pon 13. pro 2010 10:19:30

[quote="mirka"]muj syn se zaručil směnkou,aby nam nesebraly majetek exekutoři ,mužou ještě exekutoři přijed pro majetek,[/quote]

Popište prosím trošku podrobněji Váš případ. Je jestli exekuce nabyla právní moci, komu syn směnku podepsal atd adt. Určitě se případem budeme zabývat.

thanks
Pridat.eu
Péťa
Poručík
Poručík

Příspěvekod Návštěvník » pon 13. pro 2010 10:34:22

[quote="Semir Gerkhan"][quote="Návštěvník"]Dobrý den,
mám dotaz má přítelkyně má hromadu exekucí a občas u mě přespí ale není u mě hlášena tak se chci jen zeptat na práva exekutora ? Zda má nějaký nárok mě otravovat ? Děkuji[/quote]

Bohužel má, pokud ji bude nahánět a najde ji u Vás, nebude to věstit nic dobrého. Zřejmě to nebude mít dopad na Váš majetek, ale exekutor by se mohl velmi intenzívně zajímat o to, jestli u Vás Vaše přítelkyně nějaký majetek nemá. :idea: :idea: :idea: :idea:[/quote]

děkuji za odpověd také jsem si myslel že nemá žádná práva na můj majetek a taky podle mě pokud jsem vlastník bytu a také jedinej vtomto bytě hlášen tak pokud řeknu že v bytě bydlím sám tak tam prostě sám bydlím, nikdo jinej nemůže ani tvrdit že tam bydlím s někým dalším jelikož byt je v osobním vlastnictví a přístup do něj mám jen já, tak jenom jedině já vím kdo tam bydlí. To že tam vídaj další osobu (mou přítelkyni) přeci ještě neznamená že tam bydlí a má nějaký majetek.
Pridat.eu
Návštěvník
Neregistrovaný uživatel

Příspěvekod Péťa » pon 13. pro 2010 10:39:37

[quote="Návštěvník"][quote="Semir Gerkhan"][quote="Návštěvník"]Dobrý den,

Bohužel má, pokud ji bude nahánět a najde ji u Vás, nebude to věstit nic dobrého. Zřejmě to nebude mít dopad na Váš majetek, ale exekutor by se mohl velmi intenzívně zajímat o to, jestli u Vás Vaše přítelkyně nějaký majetek nemá. :idea: :idea: :idea: :idea:[/quote]

děkuji za odpověd také jsem si myslel že nemá žádná práva na můj majetek a taky podle mě pokud jsem vlastník bytu a také jedinej vtomto bytě hlášen tak pokud řeknu že v bytě bydlím sám tak tam prostě sám bydlím, nikdo jinej nemůže ani tvrdit že tam bydlím s někým dalším jelikož byt je v osobním vlastnictví a přístup do něj mám jen já, tak jenom jedině já vím kdo tam bydlí. To že tam vídaj další osobu (mou přítelkyni) přeci ještě neznamená že tam bydlí a má nějaký majetek.[/quote]

Máte pravdu. Pokud by Vám zazvonil u dveří, okamžitě těmito věcmi argumentujte. Nemá u Vás trvalé bydliště, u Vás se přeci ani nescházíte :!: :!: , byt je psaný na Vás a nemá u Vás žádné věci. A ještě bych chtěl vidět exekuční nařízení. Tam na 100% bude úplně jiná adresa než ta Vaše. Máte nárok volat i policii a to bych určitě udělal, pokud by přišel. To je také jediné, co na ně funguje. K Vám mohou přijít na základě něčeho!! Což nemají.

thanks
Pridat.eu
Péťa
Poručík
Poručík

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • sloučení exekucí
    od kamila » úte 10. led 2012 10:34:02
    1 Odpovědi
    3413 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Finurka Zobrazit poslední příspěvek
    úte 10. led 2012 12:03:29
  • nemovitosti v exekuci
    od Návštěvník » pon 16. led 2012 0:02:11
    1 Odpovědi
    2958 Zobrazení
    Poslední příspěvek od Návštěvník Zobrazit poslední příspěvek
    pon 30. led 2012 0:03:49
  • půjčka na exekuci
    od Návštěvník » pát 27. led 2012 0:04:24
    4 Odpovědi
    5941 Zobrazení
    Poslední příspěvek od goflin Zobrazit poslední příspěvek
    pon 02. dub 2012 19:41:03
  • dražba aut v exekuci
    od Návštěvník » ned 29. led 2012 0:03:56
    1 Odpovědi
    3552 Zobrazení
    ned 12. úno 2012 0:04:15
  • domy v exekuci
    od Návštěvník » úte 31. led 2012 0:04:17
    1 Odpovědi
    2641 Zobrazení
    úte 14. úno 2012 0:15:12

Zpět na EXEKUCE, Exekutoři, vymáhání pohledávek, dlužnící, výkon exekuce, oddlužení