od Péťa » úte 21. pro 2010 10:26:10
[quote="sarinkad70"]pokud by se opravdu vám pomohlo nám pomoci byla bych moc ráda a moc vděčná. Držím palečky a hodně štěstí.[/quote]
[size=150][color=#FF0000]Večer bych měl mít odpověď od právníka a zatím jsem našel tohle. Pozorně prosím čtěte.[/color][/size]
[b]Práva a povinnosti, která jsou vymezena v pravomocném soudním rozhodnutí, ještě nemusí být vždy ze strany povinného "dobrovolně" v dané lhůtě naplněna. Pokud povinný subjekt takovou povinnost nesplní, pak může být k plnění přinucen pomocí zvláštního řízení, které se nazývá výkon rozhodnutí nebo tzv. exekuční řízení. Exekuce je procesními normami svěřena různým orgánům, mezi nimiž rozhodující místo zaujímá právě soud.
Výkon rozhodnutí může být nařízen jen na základě návrhu oprávněného. V návrhu musí být uvedeno, jakým způsobem má být exekuce vedena. Výkon rozhodnutí, které ukládá zaplacení peněžité částky, může být vedeno srážkami ze mzdy povinného nebo přikázáním pohledávky z účtu povinného, přičemž musí být vždy označen zaměstnavatel, který mzdu vyplácí, nebo číslo účtu a banky, u které má povinný veden účet. K návrhu na výkon rozhodnutí musí být vždy doloženo příslušné rozhodnutí, které je opatřeno doložkou vykonatelnosti. Výkon rozhodnutí lze nařídit jen v takovém rozsahu, jaký oprávněný navrhl a jaký podle rozhodnutí stačí k jeho uspokojení. Jestliže oprávněný navrhne několik způsobů k vydobytí své pohledávky, ačkoliv mu stačil jen jeden způsob, soud nařídí výkon rozhodnutí jen tím způsobem, který mu stačí k uspokojení jeho pohledávky. Po nařízení výkonu rozhodnutí se o jeho provedení postará soud.
Exekuce k vymožení peněžitého plnění lze provádět formou srážek ze mzdy, přikázáním pohledávky z účtu povinného, prodejem movitých věcí, prodejem nemovitostí a prodejem podniku.
[/b]
[b]3.01.02. § 86/1 - Návrh na zahájení řízení o stanovení výživného pro nezletilé dítě, jehož rodiče spolu nežijí[/b]
§ 85 zákona o rodině
(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.
(2) Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů.
(3) Při určení rozsahu jejich vyživovací povinnosti přihlíží se k tomu, který z rodičů a v jaké míře o dítě osobně pečuje. Žijí-li rodiče spolu, přihlédne se i k péči rodičů o společnou domácnost.
§ 86 zákona o rodině
(1) Nežijí-li rodiče nezletilého dítěte spolu, upraví soud rozsah jejich vyživovací povinnosti nebo schválí jejich dohodu o výši výživného (§ 50).
§ 50 zákona o rodině
(1) Nežijí-li rodiče nezletilého dítěte spolu a nedohodnou-li se o úpravě výchovy a výživy dítěte, může soud i bez návrhu rozhodnout, komu bude dítě svěřeno do výchovy a jak má každý z rodičů přispívat na jeho výživu.
Okresnímu soudu v …(adresa soudu, v jehož v jehož obvodu má nezletilý na základě dohody rodičů nebo rozhodnutí soudu, popřípadě jiných rozhodujících skutečností své bydliště; viz seznam adres)
[color=#FF0000](Osvobozeno od soudního poplatku podle § 11 odst. 1 písm. c) zákona o soudních poplatcích)[/color]
navrhovatelka:
matka … (jméno a příjmení) …, (nar. … )
bytem v … (adresa bydliště) …
otec … (jméno a příjmení) …, (nar. …)
nezletilý … (jméno a příjmení) …, nar. …
Návrh na zahájení řízení o stanovení výživného pro nezletilého …, nar. …, jehož rodiče spolu nežijí a dohodli se o úpravě výchovy nezletilého
počet stejnopisů:
(trojmo)
přílohy:
- … (označení příloh návrhu)
- …
- …
I.
Z manželství navrhovatelky a …, které jsme uzavřeli dne … před … v …, se narodil dne … nezletilý …, toho času bytem u … .
Důkazy:
- oddacím listem
- rodným listem nezletilého …
- výslechem účastníků řízení
II.
S otcem nezletilého jsme vedli společnou domácnost až do měsíce … roku … , kdy otec nezletilého tuto společnou domácnost opustil a od této doby mi prakticky přestal přispívat na nezletilého; zpočátku mi sice určité částky poskytoval, tyto však byly velmi nedostatečné a nepravidelné. Posléze mi otec nezletilého přestal v měsíci … na nezletilého přispívat jakkoliv. Příjmy otce nezletilého jsou přitom jistě značně vysoké, neboť pracuje jako … u … v … . Není mi známa přesná výše příjmů otce nezletilého ani jeho majetkové poměry. Jinou vyživovací povinnost, kromě vzájemné ke mně a k nezletilému … otec, pokud je mi známo, nemá. Můj měsíční průměrný příjem činí … Kč, jiné příjmy ani výnosy z majetku nemám. Kromě vyživovací povinnosti vzájemné k mému manželovi a k nezletilému … jinou vyživovací povinnost také nemám. Já se po celou dobu o nezletilého … osobně starám a zajišťuji veškeré jeho potřeby. S otcem nezletilého jsme se byli zatím schopni dohodnout pouze na tom, komu by měl být nezletilý prozatím svěřen do výchovy.
Důkazy:
- výslechem účastníků řízení
- zprávou zaměstnavatelů o příjmech rodičů nezletilého
III.
Pokud jde o nezletilého …, ten je zdráv navštěvuje v současné době … . V souvislosti s jeho zdravotním stavem a s navštěvováním … žádné mimořádné náklady nevznikají. Nezletilý je však ve věku blízkém věku dospívání, kdy velmi rychle roste, s tím souvisí velká spotřeba jídla a nutnost často obměňovat oblečení a obuv. Nezletilý také sportuje, chodí …, pravidelně …, navštěvuje také …, za což jsem platila poplatek … Kč. Dále jsem nezletilému musela pořídit … a … . Nezletilý má rád …, navštěvuje také …, někdy i … . V této souvislosti jsem vynaložila … Kč na …, dále … .
Důkazy:
- výslechem rodičů nezletilého …
- doklady o …
- potvrzením o úhradě …
VI.
Vzhledem k tomu, že s otcem nezletilého … nežijeme ve společné domácnosti a poměry nezletilého … nejsou upraveny, navrhuji, aby soud po provedeném řízení vynesl tento
r o z s u d e k:
I. Otec nezletilého … je povinen platit nezletilému … na jeho výživu měsíčně částku … Kč, splatnou vždy nejpozději do … dne v měsíci předem k rukám matky nezletilého, počínaje dnem … .
II. Dluh na výživném za dobu od … do … v částce … Kč je otec nezletilého povinen nezletilému zaplatit v pravidelných měsíčních splátkách po … Kč, splatných spolu s běžným výživným k rukám matky nezletilého, a to pod ztrátou výhody splátek při nezaplacení některé z nich ve lhůtě její splatnosti.
Soud schvaluje tuto d o h o d u rodičů nezletilého … :
III. Nezletilý …, narozený …, bytem v …, se svěřuje do výchovy matky.
IV. Žádný z účastníků nemá právo na náhradu nákladů řízení.
V … dne …
podpis navrhovatelky …
[size=200][color=#FF8000]Text samozřejmě upravte dle Vašeho případu. Je to celé osvobozeno od poplatků tudíž nemusíte mít strach. Popiště celou situaci tak jak je a odneste na soud. Před tím podejte další trestní oznámení a vše přiložte jako důkaz.[/color][/size]
Za tento příspěvek od uživatele
Péťa poděkoval
sarinkad70 (úte 21. pro 2010 10:32:16)