Čau!
Spíš ne nepřesné, bych řekl, že to je věcí názoru. V jedné věci s tebou souhlasím, a sice, že spousta vojenských policistů je kvalitních, jak osobnostně, tak profesně.
Ale, po zádech jim obvykle vyšplhá nahoru někdo jiný - lojální současnému vedení. A tak stále dokola, už jsem ten princip někde popisoval.
Dále, Vojenská policie jako složka není zbytečná, za splnění určitých předpokladů a podmínek, za kterých funguje. Současná vojenská policie supluje činnost PČR u jednoduších případů. Jasně, že dle zákona 124/1992 Sb. má VP jasně stanovené pravomoci, ale v současnoti je snaha tento zákon vykládat jinak a ve prospěch jiných složek ozbrojených sil. Taková perlička, zákon o ozbrojených silách (
- Kód: Vybrat vše
Obsah v tagu code je pro neregistrované uživatele skrytý.
) rozděluje tyto síly na armádu, Vojenskou kancelář a Hradní stráž. O Vojenské policii ani zmínka, o Vojenském zpravodajství ani zmínka. Vojenská policie není součástí Armády a VZ - 601skss taky ne. Ale to jsem odbočil.
Takže, někomu se hodí oslabovat pozici VP. Místo toho, aby pak VP vyšetřovala závažné trestné činy, je ráda, že jí nikdo neruší.
Když se podíváte, kdo u VP slouží, tak ve vedoucích funkcích jsou to obvykle vojáci, kteří nemají o policejní práci potuchy, a jedou podle systému mechanizovaného praporu. Na nižší funkce občas přijde někdo od PČR, nebudeme si nic namlouvat, hlavně kvůli lepším penězům. Když vidí, jak to funguje, buď rezignuje na vše, nebo odejde. Vidím to dnes a denně, o vojáky z praxí od, jak já říkám, té pravé policie, není zájem. Nemají tak vymyté hlavy a hůř se s nimi pracuje, protože ví, že to vše může fungovat jinak a líp.
A ve finále, SOG jako takový nezrušila vojenská policie, to je opravdu nepřesné. Vím, že spousta lidí od VP nám fandila. Ale ve finále, když se lámal chleba, tak jsme neslyšeli žádnou podporu z jiných útvarů, naopak jsme slyšeli z úst ZNVP, že se ptal velitelů (!) pohotováků a nikdo nás prý nemá rád, jsme arogantní, taky se nezůčastňuje společných výcviků, sportovních akcí apod. Ptát se konkurenčních útvarů je úplná pitomost, to je jasné, ale o to tu nejde. Všichni už se třásli na svůj díl materiálu a výzrbroje. Na HVVP jsme taky nebyli oblíbení. Když jsme ještě byli slavní, nikdo si nedovolil nic říct, ale po mediální smršti se rádi chopili příležitosti si to s námi vyřídit. Dále jsem slyšel názor, že VP je celkově ve špatném světle, protože stojí spoustu peněz, takže když zrušíme útvar, který stojí nejvíc, budeme mít pokoj.
Je jasné, že pod kotlem přitápěli i lidé mimo VP.