Skrýt reklamu

Nizký úrok mají i nebankovní společnosti. nebankovní půjčky bez registru na webu tippujcky.cz s hodnocením.

Pořizování zvukových a obrazových záznamů příslušníků PČR

Vše o policii České republiky. Vězeňské služby aj.

Moderátoři: Administrátoři, Zpravodajové, Zkušební moderátoři

Pořizování zvukových a obrazových záznamů příslušníků PČR

Příspěvekod rikamrikam » úte 18. kvě 2010 20:24:56

Stanovisko k pořizování obrazových či zvukových záznamů příslušníků Policie Čr ve službě
nezainteresovanými osobami ze strany veřejnosti
.

Dobrý den,
nevíte náhodou jak je to s pořízením fotografie zasahujícího policisty včetně jeho obličeje a služebního čísla? Ze strany
policisty mě bylo řečeno, že je to zakázáno.
Děkuji
Stanislava Volrábová.

Paní Volrábová, v odpovědi na Váš dotaz přetiskujeme stanovisko ředitele odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra
ke stejnému dotazu.

1. Příslušníci Policie ČR při plnění zákonných úkolů, mezi které ochrana bezpečnosti osob a majetku a zajišťování veřejného pořádku patří, vykonávají působnost orgánu veřejné správy. Dle čl. 2 odst. 4 zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky
, v platném znění, muže každý občan činit, co není zákonem zakázáno. Pořizování obrazových snímků a zvukových a obrazových záznamu je upraveno v zákone c. 40/1964 Sb., občanský zákoník, v platném znění. Dle § 12 odst. 1 tohoto zákona mohou být obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobnostní povahy pořízeny nebo použity s jejím svolením. Podle odst. 3 téhož ustanovení mohou být tyto bez svolení fyzické osoby pořízeny nebo použity přiměřeným způsobem též pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové a televizní zpravodajství. Takovéto použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby, kterými jsou právo na ochranu cti, důstojnosti, dobrého jména, pověsti i soukromí fyzické osoby.

Při provádění služebních zákroků policisté nevystupují jako soukromé fyzické osoby, tudíž pořízení audio a videozáznamu nebo fotografie jejich jednání a chování nemůže být posuzováno jako zásah do jejich osobnostních práv, napr. práva na soukromí. Pořizování obrazových či zvukových záznamů při provádění služebních záznamů občany na místě veřejnosti přístupném není zákonem zakázáno. Občané mohou takovéto záznamy pořizovat a dále poskytovat k využití sdělovacím prostředkům, a to také v případě, že mají podezření na porušení zákona ze strany příslušníka Policie ČR. V tomto případě může být pořízený záznam předán inspekci ministra vnitra, která jej vyhodnotí a případně jej muže použít jako důkaz v trestním řízení proti policistovi.

Pořízení záběrů obsahujících identifikační číslo příslušníka Policie ČR či registrační číslo služebního vozidla není v rozporu se zákonem, neboť ani v tomto případě není pořízením záběru zasahováno do osobnostních práv, ani nejsou zveřejňovány osobní údaje. Identifikační číslo nelze považovat za osobní údaj ve smyslu zákona c. 101/2000 Sb., o ochrane osobních údaju a změně dalších předpisu, v platném znění. Identifikační číslo je dle vyhlášky Ministerstva vnitra c. 25/1998 Sb., o vnějším označení policie a prokazování příslušnosti k policii, v platném znění, jedním z odznaku policie. Identifikační číslo má být viditelně umístěno na služebním stejnokroji na levé straně prsou policisty. Jedním z důvodu pro viditelné nošení identifikačního čísla je následná identifikace konkrétního policisty, např. na základě informací poskytnutých občany.

Jak je již uvedeno výše, příslušníci Policie ČR při plnění zákonných úkolů vykonávají působnost orgánu veřejné správy. Z principu demokratické společnosti vyplývá, že občané mohou výkon této moci přiměřeným způsobem kontrolovat. Takovouto kontrolou může být právě pořízení audio a videozáznamu nebo fotografie jejich jednání a chování a jejich následné využití, např. sdělovacími prostředky.

MINISTERSTVO VNITRA
Mgr. Michal MAZEL
ředitel odboru bezpečnostní politiky

thanks
Za tento příspěvek od uživatele rikamrikam poděkoval
Petice-lichva (úte 04. led 2011 5:34:56)

! ! ! POROVNÁNÍ PŮJČEK Z VÍCE ZDROJŮ ! ! !

Pridat.eu
rikamrikam
Nadporučík
Nadporučík

Poděkoval: 0 krát
Má poděkování: 24 krát

Re: Pořizování zvukových a obrazových záznamů příslušníků PČR

Příspěvekod rikamrikam » úte 18. kvě 2010 20:28:34

Tak to je for,jednoho dne kamaráda napadl nějaký hospodský typ za to,že si pohladil jeho psa.Po příjezdu policie policisté bez váhání zamířily knám a člověka který napadl kamaráda nechali dál vklidu sedět u piva.Ale otom nemluvil,po tom co mě odvezli na stanici,řádně ZKLIDNILI, a kvuli mé rozčilenosti z celé situace mě pak odvezli na záchytku kde mě kopali od auta až k doktorům a po tom co mě policista nakop hned jak otevřel dveře od auta do přirození sem vytahl telefon a toho chcípáka sem si vyfotil.Hadejte co se stalo druhý den když mě ráno pustili ze záchytky.V telefonu nic a protože ty jantaři neuměli používat kapesní playstation a ani nevěděli jak ho použít,tak si ho pro jistotu vzali celej. Co na to říct už je to pár let z5.škoda 10000 za playstation s hrama a 8mi gigovou kartou a další 2000 za noc na záchytce
policie ČR děkuji ti

thanks
Pridat.eu
rikamrikam
Nadporučík
Nadporučík

Poděkoval: 0 krát
Má poděkování: 24 krát

Příspěvekod plepa » pon 03. led 2011 23:03:22

[quote="rikamrikam"]Tak to je for,jednoho dne kamaráda napadl nějaký hospodský typ za to,že si pohladil jeho psa.Po příjezdu policie policisté bez váhání zamířily knám a člověka který napadl kamaráda nechali dál vklidu sedět u piva.Ale otom nemluvil,po tom co mě odvezli na stanici,řádně ZKLIDNILI, a kvuli mé rozčilenosti z celé situace mě pak odvezli na záchytku kde mě kopali od auta až k doktorům a po tom co mě policista nakop hned jak otevřel dveře od auta do přirození sem vytahl telefon a toho chcípáka sem si vyfotil.Hadejte co se stalo druhý den když mě ráno pustili ze záchytky.V telefonu nic a protože ty jantaři neuměli používat kapesní playstation a ani nevěděli jak ho použít,tak si ho pro jistotu vzali celej. Co na to říct už je to pár let z5.škoda 10000 za playstation s hrama a 8mi gigovou kartou a další 2000 za noc na záchytce
policie ČR děkuji ti[/quote]

Nemáš zač :D Bylo by dobré k Tvému krásně vylíčenému příběhu plného křivd a pravd, slyšet ještě druhou a popř. třetí stranu.
Pridat.eu
plepa
Neregistrovaný uživatel

Příspěvekod Petice-lichva » úte 04. led 2011 5:43:15

[quote="plepa"][quote="rikamrikam"]Tak to je for,jednoho dne kamaráda napadl nějaký hospodský typ za to,že si pohladil jeho psa.Po příjezdu policie policisté bez váhání zamířily knám a člověka který napadl kamaráda nechali dál vklidu sedět u piva.Ale otom nemluvil,po tom co mě odvezli na stanici,řádně ZKLIDNILI, a kvuli mé rozčilenosti z celé situace mě pak odvezli na záchytku kde mě kopali od auta až k doktorům a po tom co mě policista nakop hned jak otevřel dveře od auta do přirození sem vytahl telefon a toho chcípáka sem si vyfotil.Hadejte co se stalo druhý den když mě ráno pustili ze záchytky.V telefonu nic a protože ty jantaři neuměli používat kapesní playstation a ani nevěděli jak ho použít,tak si ho pro jistotu vzali celej. Co na to říct už je to pár let z5.škoda 10000 za playstation s hrama a 8mi gigovou kartou a další 2000 za noc na záchytce
policie ČR děkuji ti[/quote]

Nemáš zač :D Bylo by dobré k Tvému krásně vylíčenému příběhu plného křivd a pravd, slyšet ještě druhou a popř. třetí stranu.[/quote]

[color=#000080][b]Pravda je velice ošidná a těžce může konkurovat *sofistikovaně vykonstruované lži.[/b] [/color]
[color=#000080][i]([b] *[/b]promyšlený, formálně propracovaný, využívající složitých metod )[/i][/color]

[color=#000080]*[/color]
[color=#000080][b]Ale příspěvek nás aspoň poučil a toho si cením, diky.[/b][/color]
:arrow: :?:
Kód: Vybrat vše
Obsah v tagu code je pro neregistrované uživatele skrytý.

thanks
Pridat.eu
Petice-lichva
Rotný
Rotný

Poděkoval: 24 krát
Má poděkování: 25 krát

Příspěvekod Finurka » úte 04. led 2011 9:03:11

Já bych tak k tomu dodala :
Platí, že :

1. policajt má vždycky pravdu
2. Nemá-li pravdu platí bod 1.

Oceňuji asertivní chování natáčejícího

Mám osvědčené metody, jak jednat s policisty a snížit pokuty na minimum. mluví teď ze mne řidička ( najeto asi půl. mil. km celou republikou křížem krážem, D1 je mé hobby, bohužel ne bez nehod - ty mám 2). Pro názornost uvádím tři příklady.

a) porušení zákazu vjezdu, resp. jízda v jednosměrce v protisměru
při zastavení policistou při tomto přestupku mám osvědčený následující postup : rychle vyskočit z auta, lomit rukama nad hlavou, a uvítat policistu slovy, Vás ráda vidím, jsem zabloudila, hledám ..... (vymyslet si úplné pitomé místo), že mi prosím poradíte, jak se tam dostanu.

b) nerozsvícená světla
po zastavení policistou, kdy Vám sdělí, že nesvítíte, odpověď : děkuji Vám za upozornění, no jo vidíte (kouknout na panel), máte pravdu,nějak víc jsem se soustředila na provoz a toto mi uniklo, zapomněla jsem rozsvítit, hned to napravím

c) překročená rychlost na dálnici
při zastavení policistou : na otázku : tak kolipak jste jela paní řidičko, rychlá a jasná odpověď musí být xx km ( u mne to bylo 150),
na to mi policista odpověděl, hm.. ano naměřili jsme Vám 149, moje odpověď, to je dobře, ještě že mi ten tachometr dobře funguje.

Opravdu se stalo, pokuta byla vždy 200 Kč, ústřižky mám schované.

thanks
Pridat.eu
Finurka
Policejní moderátor
Policejní moderátor

Poděkoval: 179 krát
Má poděkování: 596 krát

Příspěvekod Petice-lichva » úte 04. led 2011 10:26:24

[quote="Finurka"]Já bych tak k tomu dodala :
Platí, že :

1. policajt má vždycky pravdu
2. Nemá-li pravdu platí bod 1.

Oceňuji asertivní chování natáčejícího

Mám osvědčené metody, jak jednat s policisty a snížit pokuty na minimum. mluví teď ze mne řidička ( najeto asi půl. mil. km celou republikou křížem krážem, D1 je mé hobby, bohužel ne bez nehod - ty mám 2). Pro názornost uvádím tři příklady.

a) porušení zákazu vjezdu, resp. jízda v jednosměrce v protisměru
při zastavení policistou při tomto přestupku mám osvědčený následující postup : rychle vyskočit z auta, lomit rukama nad hlavou, a uvítat policistu slovy, Vás ráda vidím, jsem zabloudila, hledám ..... (vymyslet si úplné pitomé místo), že mi prosím poradíte, jak se tam dostanu.

b) nerozsvícená světla
po zastavení policistou, kdy Vám sdělí, že nesvítíte, odpověď : děkuji Vám za upozornění, no jo vidíte (kouknout na panel), máte pravdu,nějak víc jsem se soustředila na provoz a toto mi uniklo, zapomněla jsem rozsvítit, hned to napravím

c) překročená rychlost na dálnici
při zastavení policistou : na otázku : tak kolipak jste jela paní řidičko, rychlá a jasná odpověď musí být xx km ( u mne to bylo 150),
na to mi policista odpověděl, hm.. ano naměřili jsme Vám 149, moje odpověď, to je dobře, ještě že mi ten tachometr dobře funguje.

Opravdu se stalo, pokuta byla vždy 200 Kč, ústřižky mám schované.[/quote]

:arrow: :?:
[color=#000080]Sice to nesouvisí s daným tématem, ale přidám do mlýnku.
,.. asi každý z nás se trestu snaží vyhnout a je to zřejmě vrozená vlastnost
bojovat o svojí záchranu.

1, kontrola na silnici …, zastavím sám, ..jdu poldovi naproti a zmateně se ptám na cestu.
2, rychlost .., já vás viděl, ale už mi bylo hloupé podvádět a brzdit…
3, světla …,, no“ .., to mám blbý, ale žárovky mám asi v pořádku…“,, co s tím budeme
zatraceně dělat ?“

Moje nevětší pokuta byla 1000 Kč za rychlost v obci = 76 km/h, ale to přendali značku o 300 metrů
kde začínala nová průmyslová oblast a hned chytali, byl jsem asi první plátce mýtného. :lol:
Jinak v obci rychlost dodržuji ![/color]

thanks
Za tento příspěvek od uživatele Petice-lichva poděkoval
Finurka (úte 04. led 2011 16:51:10)
Pridat.eu
Petice-lichva
Rotný
Rotný

Příspěvekod Finurka » úte 04. led 2011 16:54:50

Ale souvisí, já jsem tím chtěla říct, že oceňuji, že dotyčný v klidu vše natočil, nekladl odpor a dožadoval se pouze vysvětlení.
Proto jsem uvedla, jak řeším tyto problémy já.
Poznámka : v obci a ještě i tam, kde je omezení rychlosti, rychlost dodržuji..jen ta dálnice...

thanks
Pridat.eu
Finurka
Policejní moderátor
Policejní moderátor

Poděkoval: 179 krát
Má poděkování: 596 krát

Příspěvekod Petice-lichva » úte 04. led 2011 22:47:46

[quote="Finurka"]Ale souvisí, já jsem tím chtěla říct, že oceňuji, že dotyčný v klidu vše natočil, nekladl odpor a dožadoval se pouze vysvětlení.
Proto jsem uvedla, jak řeším tyto problémy já.
Poznámka : v obci a ještě i tam, kde je omezení rychlosti, rychlost dodržuji..jen ta dálnice...[/quote]
[color=#000080]*
Rozumím…, na dálnici je to horší, nechám se často strhnout předjížděním kamionů.
Prostě strnu na pedálu,….. a je to !“[/color] :!: :roll:
[color=#800040]?..., ale neriskuji ![/color]

thanks
Pridat.eu
Petice-lichva
Rotný
Rotný

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na Fórum Policie ČR, Vězeňská služba, URNA, Státní správa, Armáda ČR, Městská policie