od jerryeng » ned 28. úno 2010 15:56:29
Návštěva vietnamského redemptoristy
V pátek 20. září 2002 jsem se v Arcibiskupském paláci v Praze setkal s generálním vikářem pražské arcidiecéze Mons. Michaelem Slavíkem, jezuitou P. Stefanem Täubnerem, který se věnuje vietnamským katolíkům ve střední Evropě a s redemptoristou P. Petrem Hung Tranem, členem australské provincie, který přicestoval z Říma, aby zjistil možnosti a perspektivu případného usídlení se vietnamských redemptoristů v Čechách.
Ze statistik vyplývá, že v Čechách je cca 22.000 Vietnamců, z čehož je přibližně 1000 katolíků.
V sobotu 21. září jsme potom s oběma kněžími navštívili Prahu a Tábor. V Táboře jsme objevili živou vietnamskou katolickou komunitu. Všichni katolíci se sešli v bytě jednoho z nich, bývalého bohoslovce hanojské diecéze, mnozí přistoupili ke svátosti smíření a všichni si stěžovali, že nemají kontakt s knězem, protože z českých kněží jim nikdo nerozumí. Tato událost zbavila oba kněze zbytku pochybností o potřebnosti případné misie. Při této cestě mě doprovázel bohoslovec, redemptorista Petr Beneš, který ihned vyjádřil touhu učit se vietnamštinu. Sehnali jsme knížky a kazety a tak už má první lekce za sebou.
Nyní je třeba abych společně s panem kardinálem Vlkem napsal dopis generálnímu představenému redemptoristů a v něm požádal o vyslání vietnamských spolubratří. Pokud se podaří zajistit podmínky k bydlení a práci v Čechách, nic nestojí v cestě této misii.
Toto setkání mi otevřelo oči a umožnilo mi nový pohled na Vietnamce, které většinou vnímáme jen jako obchodníky s nekvalitním a levným zbožím.
Rozhovor s P. Petrem Hung Tranem uveřejníme v příštím čísle časopisu.
| |
|