Skrýt reklamu

Nizký úrok mají i nebankovní společnosti. nebankovní půjčky bez registru na webu tippujcky.cz s hodnocením.

Rpsn jaké se nevidí

Jak postupovat, čeho se vyvarovat?

Moderátoři: Administrátoři, Zpravodajové, Zkušební moderátoři

Pravidla fóra
- Všechny emaily i názvy firem a odkazy patří do značky CODE !
- Uvádějte přesně, o co se jedná. Nadpis "podvod" nikomu nic neřekne a dalším
uživatelům je k ničemu.
- Špatně zadané příspěvky bez výhrad smažeme, děkuji za respektování.
- JEDINÉ ODKAZY BEZ ZNAČKY "CODE" JSOU INTERNÍ ODKAZY NA TOTO FÓRUM
http://www.policiste.com, podvedl-vas-nekdo/ APOD.

Re: Rpsn jaké se nevidí

Příspěvekod karel4 » pát 24. čer 2011 9:52:58

[quote="Finurka"]Nechci zde s Vámi polemizovat. Je však nutné rozlišovat zda se jedná o spotřebitelský úvěr ve smyslu zákona o spotřebitelském úvěru. to poskytují bankovní a nebankovní podnikatelské subjekty. Pokud je půjčka uzavřena dle § 657 Občanského zákoníku a je uzavřena mezi občany, RPSN se nepočítá a ani nestanovuje, není z čeho. § 658 jasně hovoří pouze o tom, že lze sjednat úrok. Pokud ale uzavírá smlouvu o půjčce podnikatelský subjekt nebo bankovní subjekt s občanem, pak je již nesprávné odkaz na Občanský zákoník při nově uzavíraných půjčkách. Dle zákona se jedná o spotřebitelský úvěr a tam musí být vykazována RPSN a úroková sazba zvlášť. Jen pro ilustraci :

Dle občanského zákoníku se splátka, zpravidla měsíční skládá ze dvou položek a to :
- poměrná částka z celkové půjčené částky
- úrokové navýšení

U spotřebitelských úvěrů jsou pak složky tři :
- poměrná částka z celkové půjčené částky
- úrokové navýšení
- částka vypočtená z RPSN

Pokud je poskytnuta půjčka podnikatelským subjektem ve výši od 5000 do 188O 000 Kč jedná se dle právních předpisů o spotřebitelský úvěr, pokud se nejedná o především půjčku formy hypotéky. Subjekty, které tyto půjčky poskytují nebo i zprostředkovávají musí plnit ustanovení zákona o č.145/2010 Sb. o spotřebitelském úvěru již v roce 2011 a od 1.1.2012 musí mít vázanou činnost dle živnostenského zákona uvedenou v příloze č. 2 a to Poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru. K získání tohoto oprávnění jsou stanoveny podmínky - kvalifikační nebo 3 roky praxe v oboru.
JInak pojem RPSN je definován jasně v zákoně o spotřebitelském úvěru
roční procentní sazbou nákladů na spotřebitelský úvěr celkové náklady spotřebitelského úvěru pro spotřebitele, vyjádřené jako roční procentní podíl z celkové výše spotřebitelského úvěru,
a tuto položky je subjekt poskytující půjčky povinen uvádět i v nabídce o půjčkách.

Z toho co jsem napsala, jasně vypovídá, že RPSN je velmi průkazným údajem k jakému navýšení půjčky dojde. Takže je dost rozhodující položkou. Při výběru půjčky je potřebné se zajímat o tuto položku, protože tam je především navýšení půjčky. Pak je zcela běžné, že u vyšších úrokových sazeb ale menší RPSN se stává půjčka výhodnější a naopak.[/quote]

Vážená paní, je velmi úsměvné a zároveň tristní číst příspěvky od někoho, kdo o dané problematice má velmi zkreslené znalosti a snaží se hovořit o něčem, v čem má myšlenkový guláš. Je i na vás vidět, jak je RPSN zavádějící a matoucí pojem, když zmátl i vás. Pracuji v dané problematice jako profesionál deset let a tak velmi dobře vím, jak jsou klienti bank zmateni danými pojmy, kdy si někteří dokonce myslí, že úrok a RPSN se sčítají a jejich součet je vlastně ta částka, o kterou jistinu přeplatí apod. I váš poslední příspěvek jasně hovoří o tom, jak je pojem RPSN pro širokou veřejnost těžko pochopitelný a nepoužitelný. Pro běžného spotřebitele je více důležité, kolik za danou jistinu přeplatí a za jak dlouho, než RPSN, které mu v lepším případě nic neříká a v horším jej zmate. Navíc, každý bankovní i nebankovní subjekt si RPSN počítá jinak a v drtivé většině případů uvádí tuto sazbu daleko nižší, než jaké je u daného úvěru ve skutečnosti, proto je RPSN těžko použitelná i jako srovnávací měřítko. Opravdu se mnou raději nepolemizujte, je to asi stejné, jako když by se šimpanz snažil polemizovat s atomovým fyzikem o principu jaderného reaktoru. Mějte se hezky a napříště pište o tom, čemu opravdu rozumíte.

thanks

! ! ! POROVNÁNÍ PŮJČEK Z VÍCE ZDROJŮ ! ! !

Pridat.eu
karel4
Kadet
Kadet

Poděkoval: 0 krát
Má poděkování: 1 krát

Příspěvekod Finurka » pát 24. čer 2011 13:38:39

Děkuji za posouzení mé inteligence. Vzhledem k tomu, že jste profesionál, tak nám vysvětlete jak je to s úroky a RPSN dle Vás. Rádi se poučíme a tím uvedete na pravou míru můj příspěvek.
Budeme Vám velmi vděčni, rady a názory profesionálů se zde velmi vítají. Těším se velmi, že mi konečně uděláte jasno.

thanks
Pridat.eu
Finurka
Policejní moderátor
Policejní moderátor

Poděkoval: 179 krát
Má poděkování: 596 krát

Příspěvekod karel4 » pát 24. čer 2011 13:47:28

[quote="Finurka"]Děkuji za posouzení mé inteligence. Vzhledem k tomu, že jste profesionál, tak nám vysvětlete jak je to s úroky a RPSN dle Vás. Rádi se poučíme a tím uvedete na pravou míru můj příspěvek.
Budeme Vám velmi vděčni, rady a názory profesionálů se zde velmi vítají. Těším se velmi, že mi konečně uděláte jasno.[/quote]

Divím se, že se ještě snažíte o tomto tématu diskutovat, očekával jsem spíše, že po mém vyčerpávajícíám příspěvku bude diskuse ukončena, ale budíž. S úroky je to tak, jak to vždy bylo, úroky se postupně snižují s umořováním jistiny, tak jak se jejím umořováním snižuje její zbývající nedoplacená část. S RPSN je to zkrátka tak, že i samotná její definice v zákoně je chybná a zavádějící a je zřejmé, že i poslanci, kteří tento paskvil (zákonem se to nazvat nedá) schvalovali, neměli ani potuchu o tom, co schvalují. Silně pochybuji, že se na přípravě tohoto zákona podíleli odborníci a pokud ano, tak zřejmě k jejich názoru vláda nepřihlédla, jak je to ostatně ve vládě běžné. Ostatně, co jsme si zvolili, to máme :-)

thanks
Pridat.eu
karel4
Kadet
Kadet

Příspěvekod Finurka » pát 24. čer 2011 14:58:45

Já zde cituji zákony platné v ČR. A o jejich obsahu mám stejný názor jako Vy. Ale co je psáno, je dáno. :) Rovněž s Vámi souhlasím v tom, že běžného dlužníka zajímá o kolik půjčenou částku přeplatí. A ať již je navýšení vypočteno z čehokoliv je rozhodující částka výsledná. Osobně mám velkou pochybnost nad výpočty, vzorce jsou taxativně dané, ale jejich použití v praxi by mne dost zajímalo, t.j. jak to vlastně půjčovatelé aplikují, ať již banky nebo nebankovní subjekty. Když sleduji navrhované splátky tak mě přechází zrak. Já to nezměním, spíše jsem tu od toho, abych upozornila na možné podvody a jak se proti nim bránit, nebo když se někdo dostane do problémů, jak z toho ven, pokud možno co nejnebolestněji.

thanks
Pridat.eu
Finurka
Policejní moderátor
Policejní moderátor

Poděkoval: 179 krát
Má poděkování: 596 krát

Příspěvekod karel4 » pát 24. čer 2011 15:08:11

[quote="Finurka"]Já zde cituji zákony platné v ČR. A o jejich obsahu mám stejný názor jako Vy. Ale co je psáno, je dáno. :)[/quote]

Ano, ale problém je, že definice RPSN, tak,jak je uvedena v zákonu, neodpovídá výpočtům podle vzorce pro výpočet RPSN, který používá ČOI, nebo opačně, vzorec, který používá ČOI, neodpovídá definici uvedené v zákonu. Prostě, tam je zakopán pes. Zákon může být v pořádku, ale není v pořádku vzorec pro výpočet. Jestliže je v zákoně termín roční procentní sazba nákladů na spotřebitelský úvěr, pak se nesmí stát, že sazba vypočtena podle vzorce používaného ČOI je nějaké zavadějící a matoucí hausnumero, které je dalece vzdálené od skutečné procentní sazby nákladů.

thanks
Za tento příspěvek od uživatele karel4 poděkoval
Finurka (pát 24. čer 2011 16:15:10)
Pridat.eu
karel4
Kadet
Kadet

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení