- Kód: Vybrat vše
Obsah v tagu code je pro neregistrované uživatele skrytý.
POZOR NA PODVODNÍKY! Slíbí vám půjčku, vyberou zálohu a už se neukážou
Video: Marek Švidrnoch
Na podvodné jednání firmy Financial Invest Solution si stěžují desítky lidí z celé republiky – firma od lidí vybírá několikatisícové zálohy za zprostředkování půjček, těch se ovšem klienti zpravidla nedočkají.
Neuvěřitelných rozměrů začíná nabývat kauza kolem firmy Financial Invest Solution, která podle klientů této společnosti podvedla desítky až stovky lidí v celé republice, když od nich pod příslibem zprostředkování finančních úvěrů vybrala několikatisícovou provizi, samotný úvěr ale drtivé většině lidí neobstarala.
PSALI JSME:
O úvěrech: Rady, jak se bránit podvodníkům!
“Obrátil jsem se na tuto firmu, jelikož jsem nutně potřeboval peníze, a v bance mi půjčku nedali, protože mi je osmašedesát let. Přijel jejich makléř, pan Mačák, sepsal se mnou smlouvu, slíbil, že třicet tisíc korun dostanu do sedmi dnů, zaplatil jsem mu zálohu 3 600 korun, a pak už jsem jen čekal,“ vypráví jeden z klientů Financial Invest Solution Jan Šafařčík z Opavy. “Za dva měsíce jsem pochopil, že se peněz nedočkám, i když jsem protelefonoval dalších několik tisíc korun na zákaznickou linku firmy, a snažil jsem se situaci řešit. Přišly mi jen tři textové zprávy, kde mi gratulovali, že půjčka byla schválena, ale peníze jsem nikdy nedoslal. A zálohu mi samozřejmě nikdo nevrátil,“ povzdechl si Jan Šafařčík. Makléř Mačák, který s Janem Šafařčíkem smlouvu uzavíral, odmítl cokoli komentovat. “Obraťte se přímo na firmu, tam vám na dotazy odpoví,“ opakoval několikrát Mačák.
Ani na firmě však nebyli sdílnější, odmítli poskytnou telefonní kontakt na jednatele Financial Invest Solution Jana Plzáka, který pak pouze poslal e-mailem strohé vyjádření. “Momentálně jsem sice na služební cestě v Brně, nicméně považuji za seriozní Vám stanovisko zaslat. Naše společnost eviduje k dnešnímu dni cca 2 600 klientských smluv, z toho 60% kladně vyřízených. Chápeme, že se najdou i nespokojení klienti, nicméně v takovém celkovém počtu se nejedná ani o 1%. I přesto těmto klientům naše společnost věnovala maximum úsilí ve snaze dodržet naše závazky,“ napsal Jan Plzák.
I přes ujišťování Jana Plzáka, že nespokojených klientů je pouze jedno procento, cítí se být jeho firmou podvedeno mnoho desítek lidí v celé republice. “U mě to probíhalo úplně stejným stylem. Podepsala jsem smlouvu na úvěr ve výši padesát tisíc korun, zaplatila zálohu 4 900 korun, a tím to celé zhaslo. Nemám ani zálohu, ani půjčku. A nepomohlo mi ani to, že jsem ještě ten samý den smlouvu písemně vypověděla,“ zlobí se Irena Kováčková z Mladé Boleslavi.
“Podle mého názoru činnost této firmy a její smlouvy od začátku spějí k podvodnému jednání, protože smlouva je uzavřena tak, aby klienty dostala do situace, kdy zaplatí zálohu, ale tato společnost vůbec nemusí žádnou zprostředkovatelskou činnost provozovat,“ říká finanční poradce Oldřich Otradovec z Františkových Lázní, který se touto kauzou zabývá. Ve smlouvě, kterou málokdo z napálených lidí četl celou, je totiž ustanovení, ve kterém se píše, že pokud firma Financial Invest Solution nezprostředkuje klientovi úvěr do třiceti dnů, bude smlouva ukončena! “Mám už teď k dispozici několik desítek klientů, kteří mají stejný problém, který způsobil, že klienti částku zaplatili, ale nikdy nezískali žádný úvěr. Proto budeme na Financial Invest Solution podávat trestní oznámení,“ dodává Oldřich Otradovec.
Celou záležitostí už se ostatně policie zabývá. “Zatím prošetřujeme jedno trestní oznámení pro podezření z přečinu podvodu, vyšetřování je v počátečním stadiu,“ potvrdila mluvčí policie Hradec Králové Anna Pešavová s tím, že kdokoli se stal obětí podobného jednání, může se obrátit na vyšetřovatele na telefonním čísle 974 526 651, nebo jej kontaktovat e-mailem na adresu hkoop1@mvcr.cz .